Konrád

Kocsis Zoltán: „a tökéletesség nem létezik”

2010.07.17. 06:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, a kiváló zongoraművész egy spanyolországi koncert után máris a saját együttesével készül Martonvásárra.

Kocsis Zoltán a X. Zenei Találkozó és Akadémia meghívására előadást tartott Santanderben Bartók műveiről, majd a nyitókoncertre készítette fel a zenekart. „Nagyon érdekes hangverseny volt, Bartók Táncszvitjét, és Schubert nagy C-dúr szimfóniáját vezényeltem, a két mű között pedig  Mozart kis A-dúr zongoraversenyét (KV 414) játszottam. Ottlétem igazából tanítást jelentett, mert noha a világ sok országából meghívott ifjú művészek kiváló hangszerjátékosok, mégis nehéz belőlük zenekart formálni. Minél képzettebb egy muzsikus, annál nehezebb szervezett, kollektív munkára fogni. Végül is nagyon jó koncert lett, nem hibátlan, de a tökéletesség - mint tudjuk - nem létezik." 

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Sok idő nem maradt a pihenésre, hiszen a martonvásári koncertek első estjére 17-én este héttől kerül sor, ahol Beethoven D-dúr zongoraversenye is elhangzik. „Ez a mű a híres D-dúr hegedűverseny átirata" - mondta Kocsis. „A szerző maga dolgozta át, talán nem olyan nehéz, mint a hegedűverseny, de nagyon kevés hanggal nagyon sokat mond. A szólista, Borbély László nagyon tehetséges zongorista, akit már többször hallottam játszani. Nagy érdeklődéssel várom őt, mert minden egyéni, illetve eredeti megközelítésre vevő vagyok. Lehet, hogy végül elutasítom, vagy az előadása bizonyos részleteivel nem értek egyet, de az is lehet, hogy tanulok belőle" - tette hozzá a zeneigazgató, aki a műsorban elhangzó II., D-dúr szimfóniával kapcsolatban ezt nyilatkozta: „Amikor a Zeneakadémián mind a kilenc szimfóniát eljátszottuk sorrendben egy délután és este, akkor teljesen nyilvánvalóvá váltak a művek értékei egymás közvetlen szomszédságában előadva. Így az I. szimfónia, ha önmagában nézzük, fantasztikusan megkomponált Mozart stílusú szimfónia, de ha a II. meghallgatása után tekintünk vissza rá, akkor nem érezzük azt többnek egy vizsgamunkánál. Mert a II. sokkal eredetibb, egyénibb, és jobban reprezentálja Beethoven zenéhez és a világhoz való viszonyát. Remélem, ez is kiderül szombat este." 

Nemzeti Filharmonikusok

2010. július 17. 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Borbély László (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán

Beethoven: D-dúr zongoraverseny, op. 61/a; II., D-dúr szimfónia, op. 36
Esőnap: július 18.

 www.filharmonikusok.hu