Konrád

Csillaghos Argentína

2010.07.18. 08:13

Programkereső

Csillagh Katailn ifjú zongoristának a kétszeres Grammy-díjas Martha Argerich-csel volt alkalma együttzenélni a londoni Kings Place színpadán.

Martha Argerich volt a kiemelt vendége annak a négynapos fesztiválnak, ahol argentin vonatkozású művek - elsősorban tangók - csendültek fel Argentína függetlenségének 200. évfordulójának tiszteletére. A rendezvény zárókoncertjére július 4-én került sor, ahol Argerich három, kétzongorás művet adott elő, köztük a koncert zárószámát, egy Eduardo Hubert által átírt Piazzolla-művet, amit Csillagh Katalinnal játszott. A hangversenyen ezt megelőzően Alberto Portugheis kortárs argentin zeneszerző darabja, a Tango legato is elhangzott, szintén a magyar zongorista közreműködésével. 

„A koncert utolsó műsorszámát állva ünnepelte a közönség, így a négykezest másodszor is elő kellett adnunk" - számolt be a Fideliónak Csillagh Katalin. „Nagyon nagy élmény volt maga az előadás is, de az, hogy egy élő legenda közelében lehettem, együtt zenéltem vele, bepillanthattam a „kulisszatitkaiba", kihallgathattam, hogy hogyan gyakorol, beszélgethettem vele, ezek mind-mind felejthetetlen élményhez és gazdag tapasztalatokhoz juttattak." 

Martha Argerich és Csillagh Katalin
Martha Argerich és Csillagh Katalin

Csillagh Katalin tehetségét több nemzetközi megmérettetés első díjával ismerték el, köztük az 1999-ben rendezett, az EPTA (European Piano Teachers Association London) által kiírt nemzetközi zongoraversenyen. Ennek a versenynek volt zsűrielnöke  Alberto Portugheis, aki azóta is figyelemmel kíséri pályáját, és aki főszervezője volt a fesztiválnak is. 

Katalint azonban nemcsak külföldön hallhatja a közönség: augusztus 18-án a Zempléni Fesztiválon ad elő többek között Piazzolla műveket a fuvolista Győri Noémivel. Távlati programjai között egy négy koncertből álló, októberi koncertsorozat szerepel Buenos Airesben, ahol magyar zeneszerzők műveit szólaltatja meg.