Csilla, Noémi

Chopin és Liszt plakáttársak

2010.07.19. 08:04

Programkereső

Chopin és Liszt által inspirált plakátok tervezésére írtak ki pályázatot magyar és lengyel plakátművészek, grafikusok és diákok részére. A legjobb alkotások a Lengyel Intézet kiállításán láthatók.

A Magyar Plakáttársaság, a budapesti Lengyel Intézet és a varsói Magyar Intézet 2010. január 30-án közös plakátpályázatot hirdetett. A kiírás célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a két zenei géniusz különleges kapcsolatának szabad művészi feldolgozására, méltó lezárását adva ezzel a 2010-es Chopin évnek, egyszersmind megelőlegezve a közelgő Liszt-évfordulót. 

A pályázatra összesen harminckét tervet küldtek be a professzionális és amatőr grafikusok Lengyelországból és Magyarországról egyaránt. A zsűribizottság tagjai - Árendás József, Arkadiusz Bernaś, Krzysztof Ducki, Krzysztof Dydo és Gordon István - a beérkezett pályamunkák közül Baráth Ferenc, Gál Krisztián, valamint Ryszard Kajzer alkotásait ítélte a legjobbaknak. A három kitüntetett alkotás mellett a látogatók további tizennyolc művész munkáival találkozhatnak a Lengyel Intézetben július 20-án nyíló plakátkiállítás keretében. A tárlat szeptember 17-éig látogatható.