Konrád, Tivadar

Az Angster-cég titkai

2010.08.01. 07:36

Programkereső

Augusztus 18-ig tekinthető meg Pécsett a nyolcvan évig fennálló világhírű Angster-orgonaműhelyről szóló kiállítás.

A pécsi Vasváry-ház (Király utca 19.) nyújt otthont az augusztus 18-ig naponta 11 és 19 óra között látogatható tárlatnak, mely a legjelentősebb magyar orgonaépítő dinasztia cég történetét mutatja be. Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató minden csütörtökön négy órától tárlatvezetést tart az érdeklődők számára. A kiállítás a cég 80 évét dolgozza fel, mely idő alatt 1300 orgonát épített vagy épített újjá a Kárpát-medencében.

Megtudhatjuk, hogyan álltak át a kézműves orgonakészítésről a második generáció idejében a gépesített gyártásra. Fény derül arra, hogyan tudtak évente ötven orgonát és száz-százötven harmóniumot elkészíteni; milyen eszközöket alkalmaztak, hány alkalmazottjuk volt az évek során... s mindehhez gazdag képi s tárgyi (eredeti levelek, szerződések, katalógusok fényképek és orgonaavatókat méltató kritikák) összeállítás áll a látogatók rendelkezésére.

Részletesen elénk tárul, hogy mely templomoknak, székesegyházakban készítettek orgonát. A cég huszadik alkotása már a kalocsai nagytemplomnak készült, melynek elismeréseképp kinevezték Angster Józsefet „kalocsai érseki orgonaépítőnek". A Dohány utcai zsinagóga, Szent István-bazilika, debreceni nagytemplom és a budapesti, Kálvin téri református templom orgonái is a család nevét dicsérik. 1930-ban készült el legnagyobb munkájuk, a szegedi dóm (Fogadalmi Templom) orgonája kilencezer síppal.

http://www.angsterkiallitas.hu/