Konrád, Tivadar

A dobogó legtetején a Consono

2010.08.02. 15:00

Programkereső

A Consono Kamarakórusnak ítélték a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíját augusztus elsején.
Consono Kamarakórus
Consono Kamarakórus

Tizenegy országból húsz kórus jött Debrecenbe a huszonnegyedik alkalommal megrendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre - többek között Kínából, Litvániából, Ukrajnából, Olaszországból, Venezuelából, Grúziából. A nyitó díszhangversenyen Megyeri Krisztina, Kákonyi Árpád, Gárdonyi Zoltán, valamint Gyöngyösi Levente: Missa Vanitas Vanitatum című művének ősbemutatója hangzott el.

Az öt kategória legjobbjai a gyermekkaroknál a kínai Pekingi Filharmónia Kórusa; ifjúsági kórusok első díjasa a magyar Ady Endre Gimnázium Leánykara; az egyneműkarok dobogósa a Svanholm Singers Svédországból; a kamarakórusok kategóriában két harmadik helyet osztottak ki az ukrán Topilche Chamber Choir s Coral Antiphona venezuelai kórusok között; a vegyeskarok első helyezettje a német Consono Kamarakórus lett.

A saját kategóriákon kívül a nagydíjért is lehetett küzdeni, melynek jutalma 2000 euró volt, továbbá meghívás a spanyolországi Tolosa-ba a 2011. évi "Kórusmuzsika Európa Nagydíja" (European Grand Prix for Choral Singing) versenyre, és a karvezető 500 eurós karnagyi díja mellé meghívást kap a 2012-ben meghirdetett huszonötödik kórusverseny zsűrijébe. E díjat a németországi Consono Kamarakórus és vezetője Harald Jers vehette át.

A zsűri tagjai Anders Eby(Svédország), Csíky Boldizsár (Románia), Gupcsó Gyöngyvér (Magyarország), Georg Grün (Németország), Josep Prats (Spanyolország), Blanka Juhaňáková (Szlovákia), Heltay László (Magyarország), Lakner Tamás (Magyarország) Vytautas Miškinis (Litvánia), Silvana Vallesi (Argentína) voltak.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt Gulyás György alapította meg és azóta is tiszteletbeli elnöke, jelenleg e posztot Somogyi Béla tölti be. A helyszínt Kelet-Magyarország legnagyobb konferenciaközpontja, a Kölcsey Központ biztosította.

http://www.bbcc.hu/