Béla

Hetedszer kötnek össze az időívek

2010.08.04. 11:17

Programkereső

Augusztus 21. és 23. között kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban az Arcus Temporum művészeti fesztiválra, ahol zenei, színházi és táncprogramokkal, valamint kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Az Arcus Temporum 2010-es programjai sem esetlegesen kerültek egymás mellé, hiszen a különböző műfajok és gondolati tartalmak egymást kiegészítik, egymással interakcióba lépnek, és fogalmazzák meg, mit jelent a hely földrajzi, történelmi tekintetben, és jelenlegi élethelyzetünkre reflektálva arról is képet adnak, milyen, merre tart a bennünket körülvevő világ.

A fesztivál zenei programjai a hagyományoknak megfelelően izgalmasnak ígérkeznek. Az idei meghívott vendég - Sofia Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Valentin Szilversztrov, Bent Sorensen és Giya Kancheli után - a svájci születésű, Ausztriában élő Beat Furrer, aki a kortárs osztrák zeneszerzők legjelentősebbike. A Klangforum Wien alapítója az együttessel érkezik, műveit zenésztársai mellett Skuta Miklós, Csalog Gábor, Ágoston András, Rozmán Lajos és Angelika Luz szólaltatják meg. A pozsonyi Konvergencia Fesztivállal való együttműködésnek köszönhetően érkezik Pannonhalmára Jozef Lupták és Igor Karsko, míg az éjszakai jazzprogramban Ida Kelarova, Skuta Miklós, valamint Bertl Müller lépnek fel. Furrer klasszikus társa Dmitrij Sosztakovics lesz.

Beat Furrer
Beat Furrer

Az Arcus Temporum zenei igazgatói posztját ebben az évben, Keller András után, Skuta Miklós tölti be, jövő évtől azonban három évre Bent Sorensent nyerték meg a feladatnak. A szervezők célja a megújulás, a hároméves ciklusokkal a folyamatos gazdagodás, valamint a zenei együttműködések intenzivitásának növelése.

Andrea Bozic, a multimediális és konceptuális előadásokat készítő Amszterdamban élő horvát koreográfus két munkáját láthatja a közönség a fesztviálon. A Semmi sem lephet meg minket egyszerre reflektál a koreográfus jugoszláv gyermekkorára, idézi meg a nagy klasszikus mozifilmeket, és játszik a kép és a valóság viszonyával, míg a Kezdet az alkotás alaphelyzetét vizsgálja. Ezzel a produkcióval nyílik meg a mintegy száz néző befogadására képes új helyszín, a szabadtéri színpad. A monostor kerengője idén Bukta Imre két videoinstallációjának ad helyet, míg a filmes szekcióban öt román rövidfilmet mutatnak be.

www.arcustemporum.hu