Klaudia

Példás gyermeki minta

2010.08.04. 07:54

Programkereső

Második helyezést ért el júliusban a Pro Musica Leánykar a spanyolországi Torreviejában megrendezett kórusversenyen.
Pro Musica
Pro Musica

Tavaly a Szabó Soma által vezetett Cantemus Vegyeskar, idén édesapja, Szabó Dénes kórusa, a Pro Musica hozta el a második díjat Spanyolországból, a július 23-tól 30-ig rendezett versenyről. A megmérettetést 1955 óta minden évben megrendezik és különlegessége az, hogy minden a Habanera körül forog. Ez a legősibb kubai zene és tánc, mely témáját tekintve mindig szerelmi központú. Érdekességképp meg kell említeni, hogy a spanyoloknál a bölcsődalt is így nevezik.

A verseny még egy motivációval bír, ugyanis az első díj 12.000 eurót tartogat az énekeseknek. A versenyre bármely kórus jelentkezhet, tehát a bekerülés nem meghívás alapján történik. Öt művet kellett bemutatni, egy kötelező és két szabadon választott Habanerát, illetve két saját nemzeti kórusművet. Szabó Dénes Kocsár Miklós műveiből válogatott és ezekkel nyerte meg a második helyezést a polifon kategóriában. A kórusverseny nagydíját idén is Fülöp-szigeteki kórus nyerte meg a tavalyihoz hasonlóan.

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar 1986-ban alapította meg Szabó Dénes Liszt,- Bartók-Pásztory és Kossuth-díjas karnagy a Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusból elballagott, de továbbra is énekelni vágyó fiatalok kívánságára. Már a megalakulás évében megnyerték a Debrecenben rendszeresen meghirdetett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt. Fennállásuk óta rendszeres résztvevői és kiemelkedő díjazottjai a nemzetközi versenyeknek, tíz önálló cd lemez tulajdonosai és számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevükhöz.

http://www.cantemus.hu/drupal/promusica_leanykar