Emőke

Zárolt pályázati pénzek

2010.08.05. 14:17

Programkereső

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a VI-os és a II-es kategóriába tartozó művészeti szervezetek számára az Előadóművészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát zárolta.
Kálnoki Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató
Kálnoki Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató

Július 26-án jelentette be a tárca, hogy a kiemelt művészeti célok megvalósítására meghirdetett pályázati támogatások 66%-a jut el az Előadóművészeti-törvény II. kategóriájába besorolt zene- és énekkarokhoz és a VI. kategóriába sorolt független színházi társulatokhoz. Ezt az összeget azonban igyekeznek a lehető leggyorsabb módon eljuttatni az együttesekhez a napokban kinevezett régi-új elnök, Jankovics Marcell vezette Nemzeti Kulturális Alapon keresztül. Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a támogatások ki nem fizetett része csupán zárolás és a jelen állás az ország gazdasági helyzete szerint még változhat.

Míg a csökkentett kifizetéssel a független társulatok esetében komoly problémák körvonalazódnak, addig komolyzenei berkekben változó a hangulat. Vashegyi György az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy ha valóban sikerül időben szerződést kötni és a pénzhez hamar hozzájutni, akkor az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus „túléli" ezt az évet, de Ács Péter arról számolt be, hogy az Óbudai Danubia Zenekar már eleve nyomott költségvetéssel pályázott, így a megítélt összeg nem biztosít elegendő segítséget.

Az augusztus 2-án kihirdetett eredmények értelmében a II. kategóriába eső ének- és zenekarok esetében 188.610.000 Ft helyett 124.482.600 Ft kerül kifizetésre. A legtöbb pénzt, 23.100.000 Ft-ot a Budapesti Filharmóniai Társaság, míg a legkisebb összeget 660-660.000 Ft-ot a Kisebbségi Közösségek Egyesülete és a DAN-TON Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Egyesület nyerte. A pályázati eredmények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának honlapján tekinthetők meg.