József, Bánk

Erkel-napok a Károlyi-palotában

2010.08.09. 11:40

Programkereső

A technikai okok miatt elmaradó Nemzetközi Erkel Operaverseny helyett rendezik meg szeptember 10. és 13. között az Erkel-napokat.
Erkel Ferenc
Erkel Ferenc

A nyitókoncerten Erkel és kortársai címmel a Strausz Kálmán vezényelte Honvéd Férfikar, Szecsődi Ferenc hegedű- és Kassai István zongoraművész válogat Erkel, Liszt és Mosonyi Mihály darabjai közül. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. operaversenyére jelentkezett fiatalok közül többen is színpadra léphetnek szeptember 11-én az Erkel junior című családi programban, sőt a zenei élmény mellett sor kerül egy ária szövegének kinyomtatására is a Petőfi Irodalmi Múzeum korabeli nyomdagépén.

Szeptember 11-én, szombaton az irodalomé a főszerep: Arany, Kölcsey, Petőfi és Vörösmarty verseinek, leveleinek felolvasása mellett Erkel dalai közül is elhangzik néhány. Az igazi csemege azonban 12-én, vasárnap várható, amikor Erkel egyik legkedvesebb szabadidős tevékenységének emléket állítva, sakkozók ülnek a játszóasztalokhoz egy amatőr sakkverseny keretében. A nap folyamán Portisch Lajos nemzetközi nagymester, a nemzet sportolója, olimpiai bajnok húsz táblán ad szimultán partit, végül Bogányi Gergely zongorakíséretével énekel is. (A zenerajongó sportolóval a Fidelio Est szeptemberi számában, majd a Fidelio.hu-n is olvashatnak interjút - a szerk.)   

A rendezvénysorozat zárónapján, szeptember 13-án Erkel hősnői elevenednek meg a Medveczky Ádám vezényelte Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Nemzeti Énekkar, valamint a szólisták, Rálik Szilvia, Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett, Molnár András, Sólyom-Nagy Sándor és Kálmán László közreműködésével. Az Erkel-napok házigazdája Ókovács Szilveszter lesz.

http://www.filharmoniabp.hu/