György

Hair – musical másképp

2010.08.10. 14:04

Programkereső

Minden idők egyik legkedveltebb zenés darabja most klasszikus zenekari átirat formájában szólal meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál augusztus 12-i zárókoncertjén.

A világpremiernek számító koncert egyben lemezbemutató is, melyen közel száz zenész működik közre. A Musica Sonora Kamarazenekar, a Semmelweis Vegyeskar és kiváló énekes szólisták szólaltatják meg Pejtsik Péter átdolgozását. Az est karmestere Illényi Péter lesz.  

Pejtsik Péter, az After Crying zenekar alapító tagja, a legkeresettebb hangszerelők egyike. Szimfonikus zenekari munkái hallhatók többek között Ákos, a Crystal, és a Bon-Bon albumain is. A Torzók című filmhez az After Crying tagjaival közösen írt zenéje a 2002-es Berlini Filmfesztiválon Special Prix Europe díjat nyert. 

Vajdahunyadvár
Vajdahunyadvár

A különleges munka kiindulópontja az az egyszerű igény volt, hogy a rockzenekarra írt, emblematikus musicalt egy klasszikus zenekar is el tudja játszani. Pejtsik az átdolgozáshoz a darab legelső, 1967-es színpadi változatát választotta. "Aki a filmet ismeri jobban, annak a számára ismeretlen dalok is elhangzanak majd, jól ismert kedvencek viszont esetleg hiányozhatnak" - mondta a hangszerelő. „Nem az egész történet hangzik el, csak egyes dalokat emeltem ki, amelyeket a legszellemesebben tudtam ilyen módon megjeleníteni. A koncert így inkább "szimfonikus dalfüzér", mint "oratorikus musical". A "concept musical" erőssége amúgy sem a fordulatos cselekmény, vagy a színes történetmesélés, hanem a közvetíteni kívánt "üzenet"." 

A zenei csemegét egy igazi klasszikus vezeti be, ugyanis az előadás első felében Beethoven VII. szimfóniája hangzik el a Musica Sonora Kamarazenekar előadásában.

Musica Sonora Kamarazenekar, Semmelweis Kórus
2010. augusztus 12. 20:30

Vajdahunyad vára

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Km.: Andrejszki Judit (szoprán), Pejtsik Bogi (gyermekszoprán), Bozi Péter (kontratenor), Légrádi Gábor (tenor)
Műv. vez.: Oláh Márta
Vez.: Illényi Péter

James Rado-Gerome Ragni-Galt MacDermot: Hair - musical klasszikus zenekari átiratban, átdolg.: Pejtsik Péter
Beethoven: VII. szimfónia, op. 92
Esőnap: augusztus 13. Jegyár: 2500 Ft

  

http://www.vajdahunyadvar.hu/

http://www.pejtsik.com/
http://www.musicasonora.hu/
http://www.semmelweiskorus.hu/