Sándor, Ede

Az NFZ-é a hónap lemeze a BBC Magazinban

2010.08.18. 14:00

Programkereső

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok márciusban megjelent Bartók CD-jét a brit szaklap harminckét kritikusa választotta ki.
Kocsis Zoltán a BBC Magazinban2010. szeptemberi szám (augusztusi megjelenés)
Kocsis Zoltán a BBC Magazinban2010. szeptemberi szám (augusztusi megjelenés)

A sorozat tizenhatodik lemezén két olyan mű hangzik fel, amelyet Bartók Paul Sacher megrendelésére írt (Divertimento vonóshangszerekre - 1939, Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára - 1936, Magyar képek - 1931). A BBC Magazin - már megjelent - szeptemberi száma több oldalt szentel a lemez méltatásának. Eric Levi kritikus szerin „A Hungaroton lenyűgöző SACD hangzását a Zene felvétele példázza a leghatásosabb módon. Bartók sűrűn ellenpontos zenei szövetének minden egyes fonala elképesztő tisztasággal szólal meg; a két vonószenekar antifóna-szerű párbeszéde és az ütősök belépése az első tétel tetőpontján hátborzongatóan hatásos. Az előadás maga egészen lenyűgöző, Kocsis meglepően gyors tempóválasztása a nyitó Andante tranquillóban sürgető, előremutató lendületet parancsol, amelyet a darab többi részében következetesen fenntart. (...) Kocsis és kitűnő zenekara erősen idiomatikus formát és csodás hangulatot ad a népzenei ihletésű dallamoknak, külön kiemelendő az „Este a székelyeknél" lassú részeinek gördülékeny rubatója, vagy a meglehetősen groteszk „Kicsit ázottan" közvetlen, spontán megformálása." 

A Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Kocsis Zoltán a kiváló zongoraművész ebben az elismerésben nemcsak azt látja, hogy a külföldi sajtó figyelemmel kíséri munkájukat. "Esetünkben egy tökéletesen tájékozott kritikus illeszti be a talán legfontosabb Bartók-műveket reprezentáló produkciónkat saját, sok-sok felvétel és hangverseny-produkció meghallgatásával megalapozott értékrendjébe, amelyben azok máris igen előkelő helyet foglalnak el. Természetesen nagyon örülök annak is, hogy vannak még értő fülek, de talán legjobban annak, hogy a szerzői instrukciók maradéktalan megvalósításába vetett hitünk most sem maradt visszhangtalan. Ez alkalommal is - mint már annyiszor - kiderült: a Bartók-zenéhez a legpontosabb útmutatót maga a szerző nyújtja." 

2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján indult útjára a Bartók Új Sorozat, mely - a tervek szerint - harmincegy CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét. A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz. A lemezsorozat SA-CD hanghordozón kerül boltokban. Az SA-CD (Super Audio Compact Disc) olyan optikai zenehordozó médium, amelyet azért dolgoztak ki, hogy továbbfejlesszék az 1983-ban bevezetett (ma már hagyományosnak tekintett) kompakt diszk minőségét és színvonalát. Lehetőséget biztosít  a többcsatornás (multichannel) hangátvitelre, fenntartva ugyanakkor a hagyományos CD-vel való kompatibilitást is.

http://www.filharmonikusok.hu/
http://www.bbcmusicmagazine.com/