Márk

Chopinről Érdivel

2010.08.18. 16:10

Programkereső

Chopin kétszázadik születésnapja Érdi Tamás életében különösen emlékezetes. A sűrű évad és a rövid nyári vakáció után augusztus 20-án Balatonfüreden, 29-én pedig Szentendrén koncertezik.

A szusszanásnyi szünet már augusztus elején véget ért az Ördögkatlan Fesztivál palkonyai koncertjével. A gyönyörű világörökségi körtemplomban még a földön is ültek a Fesztivál Chopin rajongói. Az igazi munka azonban csak most kezdődik.

Érdi Tamás augusztus 20-án Balatonfüreden, a frissen felújított Vaszary Palotában játszik Chopint, majd a Duna Televízióban júniusban tett felajánlásának harmadik állomására kerül sor augusztus 29-én Szentendrén, az Éjjel Nappal Fesztivál keretében. Tokaj és Tiszaújváros után - ahol 2 millió forintnyi adomány gyűlt össze - ez a harmadik város, ahol az árvízkárosultak javára zongorázik. A szentenderei koncert után a beérkezett felajánlásokat közös elhatározásból Tamás a szentendrei polgármesterrel együtt adja majd át a jelenleg is épülő „árvízkárosult testvérfalunak". Itt az új óvoda és iskola megkapja azokat a bútorokat is, amire Szentendrénekmár nincs szüksége, sőt, a testvérváros-testvérfaluja celebráción Tamás a falu gyerekeinek zongorázni is fog.

Érdi Tamás
Érdi Tamás

Az ősz is hasonlóan mozgalmasan alakul, hiszen folytatódik a Chopin koncertek sorozata Zalaegerszegen, Pécsett, Békéscsabán, Budapesten a Klebelsberg Kulturális Központban, Balassagyarmaton, Nyíregyházán. Szeptember 21-én a Művészetek Palotájában két koncertet is rendeznek, ahol az esti hangversenyre már hónapokkal ezelőtt elfogytak a jegyek, ezért egy délutáni koncertre is sor kerül. Az évad további részében pedig játszik még Bachot a Grazioso Kamarazenekarral a Belvárosi Templomban, Chopint a Budapesti Vonósokkal az Óbudai Társaskörben, továbbá hangversenyezik Svájcban, Lausanne-ban, és Romániában Bukarestben, Brassóban és Sepsiszentgyörgyön is.

http://www.erditamas.hu/