Béla

David Afkham a legjobb fiatal karmester Salzburgban

2010.08.23. 09:09

Programkereső

A kilenctagú zsűri döntése alapján 81 versenyző közül David Afkham bizonyult a legjobbnak, aki a Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok 22 és 25 év közötti karmesterek számára alapított díjának első nyertese lett.
David Afkham
David Afkham

Az újonnan alapított, 15.000 euróval járó díj célja az, hogy a legtehetségesebb fiatal dirigensek karrierjének építéséhez hozzájáruljon. David Afkham Lisszabonban mutatott teljesítményével győzte meg a zsűrit, amikor a Gulbenkhian Zenekart dirigálta. A zsűri tagjai: Pierre Boulez karmester, aki a verseny védnöki tisztét tölti be; Franz Welser-Möst, a Clevelandi Zenekar zeneigazgatója, a Bécsi Staatsoper kijelölt fő-zeneigazgatója, egyben a zsűri elnöke; Peter Alward, a Salzburgi Húsvéti Fesztivál igazgatója; a Német Szimfonikus Zenekarok Szövetségének képviseletében Andreas Bausdorf; Lorenzo Fasolo, a RAI Szimfonikus Zenekarának korábbi intendánsa, a Lingotto Musica zenei tanácsadója; Markus Hinterhäuser, a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója; Brian McMaster, az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál korábbi igazgatója; Alexander Meraviglia-Crivelli, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar titkára; Luís Pereira Leal, a Calouste Gulbenkhian Alapítvány zenei tanácsadója; valamint Mitsuko Uchida zongoraművész.

David Afkham 1983-ban Freiburgban született, hatévesen kezdett zongorázni és hegedülni. 15 évesen vették fel szülővárosa zeneművészeti egyetemére, ahol zongora-, zeneelmélet- és karmesteri tanulmányokat folytatott. 2002-ben a Német Országos Zongoraverseny győztese volt, majd Weimarban, a Liszt School of Music növendékeként képezte magát tovább. A bayreuthi Richard Wagner Társaság ösztöndíjasa, a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagja. A Donatella Flick Karmesterversenyen elért 2008-as győzelme óta a Londoni Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere, ugyanezt a pozíciót tölti be a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnál, és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal is komoly munkakapcsolatot ápol. A Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok díjazott karmestereként augusztus 14-én lépett fel a jubileumi fesztiválon a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarral, műsorukon Ligeti György Atmoszférák című darabja, Beethoven 3. (c-moll) zongoraversenye (op. 37), valamint Sosztakovics 10. (e-moll) szimfóniája (op. 93) szerepelt. David Afkham a nyáron debütált a Londoni Szimfonikus Zenekar és a zürichi Tonhalle Zenekarának élén. Ő volt a Bernard Haitink Alapítvány első kitüntetettje is, és a jövőben is együttműködik Haitinkkal különböző projektekben - a Chicagói Szimfonikusokkal, a Concertgebouw Zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal -, a következő szezonokban pedig az Orchestre National de France-ot, a Szöuli Filharmonikusokat, a Hamburgi Szimfonikusokat, az MDR Szimfonikus Zenekarát, a Santiagói Királyi Filharmonikus Zenekart, a Lauseanne-i Kamarazenekart vezényli.