Konrád, Tivadar

Jeunesses-központ Cipruson

2010.08.24. 18:15

Programkereső

A Jeunesses Musicales International és a szintén nemzetközi Arab Zene Akadémiája Cipruson állítja fel új, közös ifjúsági zenei központját.
Pillanatkép az Ethno Cyprus elnevezésű, 2010 januári Jeunesse-rendezvényről
Pillanatkép az Ethno Cyprus elnevezésű, 2010 januári Jeunesse-rendezvényről

Az első ilyen jellegű, arab-európai ifjúsági zenei központ azt tűzte ki célul maga elé, hogy az arab világ és Európa, közelebbről az Arab Liga és az Európai Unió országaiból toborozzon fiatal résztvevőket a közös zenei, oktatási és társadalmi jellegű programjaihoz. A központot létrehozó háromoldalú szerződés harmadik partnere az EPILOGI nevű limaszoli egyesület, az ország legnagyobb non-profit kulturális vállalkozása.

A Jeunesses Musicales International (JMI), a világ legnagyobb zenei civil szervezetének főtitkára, Blasko Smilevski a szerződés aláírása alkalmából kifejezte reményét, hogy a központ hozzá fog járulni az arab-európai zenei együttműködéséhez. Mint elmondta, a központot az az igény hozta létre, hogy minél több együttműködés jöhessen létre a két földrész zenei intézményei között és hogy az abban részt vevő partnerek meg akarják teremteni közös létrehozandó projektjeik hátterét.

A JMI programoigazgatója, Kate Declerck hangsúlyozta, hogy a zenéhez való hozzájutást alapvető emberi jognak tekintik. Minden projekt, amelyet az új központ létrehoz, az együttműködésre, szolidaritásra, egymás kölcsönös tiszteletére és megértésére épül, és a fiatalok társadalmi integrációját ugyanúgy elősegíti, mint aktív állampolgári létüket.

Az Arab Zene Akadémiája az Arab Liga tagállamai által működtetett testület, amely a zenei élet minden területével foglalkozik, fő hivatását az arab fiatalok zeneoktatásában határozza meg. Jelenleg a JMI-nek 45 tagszervezete és 35 társult szervezete van, saját szervezésében évente több mint 36 ezer eseményt hoz létre szerte a világon.