Márk

Hendrix és Händel szemtől szemben

2010.08.27. 17:03

Programkereső

Halálának 40. évfordulója alkalmából Jimi Hendrix-kiállítás nyílt a londoni Georg Friedrich Händel-múzeumban.
Hendrix-Händel house, London
Hendrix-Händel house, London

A szokatlannak tűnő párosítás nem véletlen: a gitárlegenda egykori lakása Händel otthonának tőszomszédságában áll a londoni Brook Streeten. A kontintensről áttelepült zeneszerző a 25. szám alatt házba költözött be 1723-ban, és 1759-ben bekövetkezett haláláig élt ott, Hendrix pedig brit barátnőjével, Kathy Etchinghammel bérelte ki a Mayfair negyedben fekvő Brook Street 23. legfelső lakását, amely 1968-69 között volt az otthonuk. Etchingham Through Gypsy Eyes című könyvében azt írta: Hendrix tudott róla, hogy egykor Händel lakott a szomszédban.

Hendrix egykori apró lakása valójában a Händel-múzeum része: az adminisztrációs helyiségeket alakították ki benne. Ám szeptember 15. és 26. között ezeket a szobákat is felszabadítják, és oda is beengedik a látogatókat. Mint Sarah Bardwell, a Händel House Museum igazgatója elárulta: mindig is tető alá szeretett volna hozni egy Hendrixnek szentelt kiállítást, és erre megfelelő alkalomnak kínálkozott a gitáros halálának 40. évfordulója, amely szeptember 18-ra esik.

Az augusztus 25-től november 7-ig látogatható időszaki kiállításon megtekinthető Hendrix számos személyes tárgya, elektromos gitárja, bársonydzsekije, néhány dalának - köztük a Love or Confusion címűnek - a kézirata, de filmrészleteket és klipeket is vetítenek a közönségnek. A múzeum alsó szintjén változatlanul megtekinthetők Händel személyes tárgyai és hangszerei, semmihez sem fogható, műfajokon és korszakokon átívelő élményt nyújtva a két kiállítást egymás után felkereső zenebarátoknak.

Hendrix-Händel kiállítás
Hendrix-Händel kiállítás