Emőke

Megnyitotta új zenei évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar

2010.08.27. 15:49

Programkereső

A hazai és a nemzetközi komolyzenei élet kiválóságaival három bérletsorozatban és számos egyedi produkció keretében találkozhat a közönség Miskolcon.
Miskolci Szimfonikus Zenekar, Brescia, Teatro Grande
Miskolci Szimfonikus Zenekar, Brescia, Teatro Grande

Az új zenei évad kínálatában minden korosztály találhat kedvére való programot, így például folytatódik a Játsszunk zenét...! elnevezésű sorozat a legkisebbeknek, lesznek ifjúsági koncertek és a hozzájuk kapcsolódó online ismeretterjesztő játékok is színesítik a palettát - mondta Somodi Balázs, a zenekar kommunikációs vezetője pénteken az MTI-nek. Kitért arra is, hogy a dzsessz szerelmeseinek a műfajt a klasszikus zenével vegyítő KLAZZ szériában ugyanis októberben a Klazz Brothers & Cuba Percussion, tavasszal pedig a Bolyki Brothers vendégszerepel.

Folytatódnak a régről ismert sorozatok is, így a Magyar Televízió nagy presztízsű karmesterversenyeinek helyezettjeit felvonultató koncertek is. Andreas Weiss, Gerard Oskamp és George Hanson után Hamar Zsolt Schumann III. "Rajnai" (Esz-dúr) szimfóniáját, valamint Wagner négy zenekari részletét dirigálja, majd a Beethoven-, Haydn- és Brahms-darabokat dirigáló En Sao következik a sorban.

Novemberben lesz az európai, japán és amerikai hangversenytermekben sorozatban fellépő Vadim Chaimovich zongoraművész, valamint a világ legnevesebb zenei fesztiváljain szereplő Patricia Kopatchinskaja hegedűművész koncertje, és újra eljön Miskolcra a kiváló olasz karmester, Marco Balderi is, aki ezúttal Mozart- és Csajkovszkij-darabokat tolmácsol a szimfonikusok közreműködésével.

Somodi Balázs elmondta: az opera műfajában Kovács János karmester vezényli a Pillangókisasszonyt, a darab főbb szerepeiben Gonzalez Mónika, Fekete Attila és Kálmán Péter hallható majd.

Az évek óta tartó együttműködés újabb fejezeteként márciusban Berg- és Mahler-művekkel mutatkoznak be a Párizsi Konzervatórium növendékei a miskolci közönség előtt. A szervezők bírják Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester ígéretét is, így az ő fellépése is szinte biztosra vehető - fűzte hozzá a kommunikációs vezető, aki arról is beszámolt az MTI-nek, hogy Miskolci Szimfonikusok szeptemberben a komoly sikert elérő, nemrég befejezett Weiner-ciklus után megkezdik egy Dohnányi Ernő kiadatlan műveit tartalmazó lemez felvételeit a Hungaroton számára.