György

Négy koncert – ötszáz év

2010.09.06. 16:10

Programkereső

Nagyon változatos programot kínál a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Koncertszervező és Rendező Kht. négy koncertből álló, őszi sorozata.

A szeptember 26-i nyitókoncerten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban Beethoven-darabok hangzanak el, a koncert műsorát Kocsis Zoltán javasolta, aki már régóta tervezett kamaraestet a Stradivarin játszó Sergej Krylovval. Kocsis fantáziadús játéka, puritán előadásmódja miatt muzsikál szívesen az orosz származású, Cremonában élő hegedűművésszel, és izgalmas, új koncerthelyszínnek tartja az Uránia Filmszínházat.

A moszkvai születésű Sergej Krylov öt évesen kezdett hegedülni, szimfonikus zenekarral tíz esztendősen játszott először. Több zenei versenyen szerzett első díjat, számos lemezfelvételt készített, és olyan együttesekkel lépett már pódiumra, mint a Bécsi Szimfonikusok, az Angol Kamarazenekar, a Camerata Academica Salzburg vagy a Szentpétervári Filharmonikusok. Muzsikus partnerei között pedig megtalálni Vladimir Ashkenazyt, Franz Welser-Möstöt, Msztyiszlav Rosztropovicsot, Jurij Bashmetet és Lilya Zilbersteint is.  

Hidegfejű racionalitás, ösztönös muzsikálás
Teljesen más stílusú estet hallhatnak azok, akik jegyet váltanak a Strasbourgi Ütőegyüttes október 8-i estjére, a Thália Színházba. A hangverseny nemcsak az őszi bérletsorozatnak, hanem a Budpesti Őszi Fesztivál programjának is része. A Strasbourgi Ütőegyüttes koncertjeit a hidegfejű racionalitás és az elképesztő energiákat felszabadító, ösztönös muzikalitás feszültsége teszi évtizedek óta felejthetetlenné. Gyökereik a háború utáni avantgárd világába vezetnek, és a társulat progresszív zenei világképe azóta sem változott. Az 1962-ben alapított együttes a magyar Amadinda egyik példaképe. A francia zenekar a világ legismertebb ütőhangszeres együttese, tagjai négyszáz különböző hangszeren játszanak. Rendszeresen komponálnak számukra új műveket, így budapesti fellépésükön három kortárs darab hangzik fel, amelyek közül kettő magyarországi, egy pedig ősbemutató.

A virágok királynője a Bazilikában

Belgium EU elnöksége tiszteletére rendezett sorozat keretében érkezik Magyarországra a Capilla Flamenca, amely a Szent István Bazilikában, október 14-én mutatja be a műsorát. Az énekes-hangszeres együttes nevét V. Károly egykori udvari kórusáról kapta. A középkori és kora-reneszánsz zenére specializálták repertoárjukat, elsősorban a németalföldi mesterek műveit adják elő korhű hangszerekkel, autentikus módon. Mostani, budapesti műsoruk címe, a „Virágok királynője" a korabeli Mária-kultuszra utal, amely egyben a lovag-kor nők iránti hódolatát is jelképezte. A koncerten Alexander Agricola (1446-1506) műveiből válogatnak.

Capilla Flamenca
Capilla Flamenca


„Tisztelem a magyar zenei tradíciót"

Az őszi bérlet negyedik, november 3-i záró koncertjén a Művészetek Palotájában a világ egyik vezető kamarazenekara, a Wolfgang Schneiderhan és Rudolf Baumgartner által 1956-ban alapított Festival Strings Lucerne muzsikál. Lelkesedés, csodás hangzás jellemzi produkcióikat, amelyben szerepet játszik az is, hogy mesterhangszereken, Stradivarin, Guarneri és Amati instrumentumokon muzsikálnak. Az együttes, amelynek Achim Fiedler a művészeti vezetője, a barokktól a kortárs zenéig terjedő repertoárral rendelkezik, és felvételeikkel már elnyerték az EKHO Klasszik díjat is. A Müpában Bécsi est címmel Schönberg, Schubert, Mozart és Brahms szerzeményeiből válogatnak. A koncert dirigense Achim Fiedler, zongoravirtuóza pedig az 1978-ban, Bécsben született Gottlieb Wallisch, aki nem először jár hazánkban. „Különleges izgalommal tölt el, hogy visszatérhetek magyar koncertpódiumra azután, hogy a fantasztikus Zeneakadémián muzsikálhattam, majd a múlt évben felléptem a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Bartók születésnapján. A magyar hallgatóság igazán kifinomult, és én mélyen tisztelem a magyar zenei tradíciót" - nyilatkozta Wallisch.

www.filharmoniabp.hu