Konrád, Tivadar

A Mahler-ünnepek ünnepe

2010.09.08. 10:40

Programkereső

Szeptember 9-én vette kezdetét az immár hatodik alkalommal megrendezett Budapesti Mahler-ünnep. A Budapesti Fesztiválzenekar egyik próbáján a Fidelio.hu VIDEÓT is készített.

A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság számos különleges megmozdulással készül a 12-éig tartó rendezvénysorozatra. 9-én este fél héttől Konok Tamás festőművész és Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a Mahler-ünnep művészeti vezetője nyitja meg az eseménysort a Művészetek Palotájában. Fél nyolctól a Hamburgból érkező NDR Szimfonikus Zenekar játszik Michael Gielen vezényletével, az est egyik szólistája, akinek egy klarinétra írt kompozíciója is felcsendül, Jörg Widmann lesz.

10-én, 11-én és 12-én az ünnep rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Műsorukon Melis László Dionysia című műve és Mahler monumentális VII. szimfóniája szerepel. A koncerteket előkészítő hétfői próbán, ahol a IV. tétellel dolgoztak, a Fidelio.hu kamerája is ott volt:

A próbát követő sajtótájékoztatót Melis László zeneszerző, Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója, Fischer Iván zeneigazgató, Elisabeth Kornfeind, az Oszrák Kulturális Fórum igazgatója, Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese és Váradi Júlia, a zenekar sajtófőnöke tartotta.

A Mahler-ünnephez nemcsak Mahler emlékének ápolása, műveinek eljátszása tartozik hozzá, hanem új művek bemutatását is célul tűzte ki Fischer Iván. A Budapesti Fesztiválzenekar idei ősbemutatója a már említett Melis László Dionysia című műve lesz. A sajtótájékoztatón a szerző elmondta, hogy tavaly nyáron fogalmazódott meg benne az alapgondolat, miszerint az antik Dionysos-ünnepre komponál zenét, a színház, a zene és a tánc közös gyökereire utalva. Újdonság, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a budapesti koncertek mellett vidéki turnén is bemutatja különleges műsorát: Győr, Szombathely és Pécs városa ad helyet ezeknek a hangversenyeknek.

Két, a hónap végéig látható kiállítás is kezdetét veszi 9-én a Müpa Előcsarnokában. Az osztrák könyvtárak és múzeumok anyagából válogató Mahler és Bécs című, valamint a Kanadában élő, de épp hazakészülő lemezgyűjtő, Fülöp Péter legérdekesebb lemezeiből készített tárlat. Ez utóbbi a IV. és VII. szimfóniák hangzó anyagait vonultatja fel tárgyi és hangzó formában is.

Román Zoltán: Mahler és Magyarország (Geopen Kiadó)
Román Zoltán: Mahler és Magyarország (Geopen Kiadó)

A Magyar Rádió a hangversenyek közvetítése mellett több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt. Az előző évekhez hasonlóan az idén is megjelenik az a kétnyelvű, reprezentatív album, amely a Mahler-ünnep koncertjeihez kapcsolódik útmutatóként. Idén azonban egy újdonság is emeli az ünnep fényét. A Magyar Mahler Társaság kezdeményezésére és a Geopen Könykiadó gondozásában jelent meg Román Zoltán Mahler és Magyarország című könyve. A kötet külföldön és Magyarországon is már több évtizede kapható - angol nyelven, de magyarul most válik hozzáférhetővé. A bemutatóra 10-én este héttől kerül sor, ahol Fáy Miklós beszélget a Magyarországra látogató szerzővel a Müpa Lépcsőtermében.

A Magyar Mahler Táraság nemcsak a könyv ötletével, hanem a szeptember 5-én felavatott Mahler-szoborral is emlékezik a zeneszerző születésének 150. évfordulójára. A mellszobor elkészítésére pályázatot írtak ki, melyet Krasznai János nyert meg. Az alkotás a Mahler-ünnep idejére átköltözik az Operaházból a Művészetek Palotájába, hogy minél több helyszínen segítsen felidézni e korszakos jelentőségű zeneszerző szellemiségét.

http://www.bfz.hu/
http://www.mupa.hu/