György

Exkluzív Chopin-maraton

2010.09.13. 17:53

Programkereső

Ismertek és kedveltek az úgynevezett maraton-koncertek, amikor egy vállalkozó szellemű együttes (és) vagy hangversenyrendező reggeltől késő estig tartó hangversenyt szervez egy-egy zeneszerző életművéből. Sokféle műfaj, sokféle előadói apparátus szólaltatja meg a kiválasztott komponista szimfonikus, kamara- és versenyműveit.

November 27-én és 28-án hasonló, ám nem teljesen ugyanilyen koncertre invitálja közönségét a Művészetek Palotája. A két nap alatt tíz, egyenként másfél-kétórás program egyetlen közreműködője a Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz, aki - saját szavaival - transzcendens erőket is mozgósítva arra vállalkozott, hogy megszólaltassa Chopin valamennyi, szóló zongorára írt kompozícióját. A feladat heroikus, hiszen a zongora poétájának nevezett zeneszerző semmilyen más hangszerre nem írt, mint a 19. század első felének „sztárjára", az éppen megreformált, fantasztikus szimfonikus effektusokra képes kalapácszongorára.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

A kétrészes koncerteken váltakozva hangoznak majd el a balladák, mazurkák, polonézek, noktürnök, keringők, berceuse-ök. A két híres etűdsorozatra és a varázslatosan intim 24 prelűdre egy-egy félidőt szentel az előadó, nem megbontva ezeket az egy opus-szám alá rendezett füzéreket.

Chopin összes zongoraműve tehát november 27-én és 28-án szólal meg a Művészetek Palotájában, Bogányi Gergely előadásában. A hangversenyekre bérletek is válthatók, a részletek a honlapon - http://www.mupa.hu/  - olvashatók.