Béla

Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek

2010.09.14. 16:58

Programkereső

Szeptember 26-án lesz látható az HBO-n a csatorna saját készítésű, két ifjú hegedűst bemutató dokumentumfilmje.
Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek
Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek

Pusker Júlia és Ágnes egy testvérpár Kecskemétről, akik csodálatosan hegedülnek. Megfordultak már nem egy szakmai megmérettetésen, nevezetes koncertteremben itthon és külföldön egyaránt. A Pusker nővérek 2004-ben szereztek országos ismertséget, amikor a Zeneakadémia Nagytermében a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén, Fischer Iván vezényletével játszhattak szólót. 

Ágnes tavaly Goriziában első helyezést ért el a Zene határok nélkül nevű szervezet Alfredo e Vanda Marcosig hegedű- és csellóversenyének felnőtt kategóriájában. Ennek a díjnak köszönhetően játszhatott többek között Velencében, a Teatro La Fenice színházban és Salzburgban, a Mozarteum nagytermében is. Idén májusban tartotta diplomahangversenyét a Zeneakadémián Környei Zsófia tanítványaként. Fél évig Erasmus-ösztöndíjas volt Münchenben Ingolf Turban osztályában. 

Júlia számos versenygyőzelmet ért el. 1998-ban és 2001-ben I. díjat szerzett a szombathelyi Országos Koncz János Hegedűversenyen, 2008 nyarán a Mosonmagyaróváron rendezett Flesch Károly Hegedűversenyen a megosztott harmadik helyezését kapta, 2009 februárjában pedig a Zeneakadémián rendezett VII. Országos Zenekari Versenyen kiemelkedő hangszeres produkcióért különdíjban részesült mint a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke. Legutóbb idén áprilisában szerzett érdemeket, mert a Zeneakadémia Kovács Dénes Emlékversenyén az előkészítő tagozatos diákok közül I. helyezett lett és a Kovács család különdíját is ő kapta. 2010-ben nyerte el az 1.000 angol fonttal járó Yamaha-ösztöndíjat is.

Rendszeresen koncertezik a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Győri Filharmonikus Zenekarral. 2010 áprilisában a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának élén játszhatott a Magyar Állami Operaházban. 2010 júniusában pedig a Liszt Akadémia Alma Mater Zenekarának élén lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében, Ligeti András vezényletével.

A magyar HBO a hollywoodi álomgyárból kikerült, saját gyártású produkcióink mellett egyre több magyar alkotást tár a nézők elé. A dokumentumfilm-gyártási nyomvonalon haladva ezúttal a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek filmet ismerheti meg a nagyközönség szeptember 26-án 21:45-től. Bár a film alaptémáját a komolyzene adja, tágabb értelemben egy hegedűs testvérpár, Pusker Júlia és Ágnes élete, zenei fejlődése, pályájuk alakulása és mindenekelőtt különleges testvéri kapcsolatuk játssza a főszerepet. A hegedűs testvérpárral szeptember 20-án olvashatnak interjút a Fidelio.hu-n és addig is íme egy kis ízelítő hetven perces alkotásból.

www.hbo.hu