Ervin

Händel és a foci

2010.09.15. 15:24

Programkereső

Elkezdődtek a Bajnokok Ligája csoportkörei, ami nem csak sok jó meccset jelent, hanem azt is, hogy újra milliókhoz jut el Händel zenéje.
Bajnokok Händel
Bajnokok Händel

Händel (vagy angolosan: Handel) igen népszerű crossover téma. Nemrégiben Jimi Hendrixszel nyílt közös kiállítása, most pedig arról időszerű megemlékezni, hogy 1992 óta minden egyes Bajnokok Ligája-meccs előtt a Zadok the Priest című koronázási himnusz szólal meg. Pontosabban annak átdolgozása, ugyanis az UEFA húsz évvel ezelőtt kérte fel Tony Brittent, hogy Händel zenéjét adaptálja a bajnokcsapatokat éltető szöveghez. Az elkészült művet a Royal Philharmonic Orchestrával és az Academy of St. Martin in the Fields kórusával vették fel.  

A Zadok the Priest Händel ünnepi alkalmakra íródott egyházi művei közé tartozik. 1727-ben, II. György megkoronázására alkalmából hangzott el, korábban sohasem látott méretű előadóapparátus közreműködésével. A szertartásra Händel négy, eltérő karakterű himnuszt komponált, az ősi angol koronázási liturgiához illő bibliai szövegre.  A Zadok the Priest a Királyok I. könyvéből azt a jelenetet idézi fel, amikor az agg Dávid király tanácsadói, Sádók főpap és Nátán próféta királlyá kenték fiát, Salamont. A korabeli beszámolók szerint azzonban az ünnepi protokollba kisebb baki csúszott, ugyanis a muzsikusok egy része összekeverte a négy himnusz sorrendjét, és a Let Thy Hand Be Strengthened kezdetű helyett a The King Shall Rejoice címűt kezdték el. A Zadok the Priest megszólalásával már nem volt gond. Azóta is ez a himnusz hangzik el minden koronázáson -  és Bajnokok Ligája-meccsen.