Csilla, Noémi

Szakrális Művészetek Hete

2010.09.17. 14:39

Programkereső

Szeptember 17. és 26. között kerül sor az ingyenes programokból álló országos rendezvénysorozatra.
A vízivárosi Szent Anna-templom
A vízivárosi Szent Anna-templom

A fesztivál tíz napja alatt több mint száz, a művészet különböző ágait felölelő programok közül válogathatnak az érdeklődők. Fellép többek között Sass Sylvia operaénekesnő és Teleki Miklós orgonaművész a Szent Anna templomban, sor kerül a Szeretetnyelv című irodalmi estre, ahol a szerelemről tart előadást Kéri Kitty és Oberfrank Pál az Iparművészeti Múzeumban. A négy nagy történelmi egyház közös zenés áhítatot tart a Szent István Bazilikában, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin hangversenyt ad az Árpádházi Szent Margit templomban. Klukon Edit és Ránki Dezső közös koncertjére a SOTE Semmelweis Szalonban kerül sor, míg a Villő énekegyüttes az EOK aulában lép fel.

Külön érdekessége a rendezvénynek a Templomok Éjszakája, amelyre szeptember 18-án kerül sor. Ez alkalomból az ország több, mint ötven temploma nyitja ki kapuit és mutatja be kincseit egy kicsit rendhagyó módon. Este nyolc órakor pédául Bach zene csendül fel legtöbbjükben és a lelkes hívek püspökkenyérrel kínálják a betérőket, a száz éves zebegényi templomban pedig Bogányi Gergely zongorakoncertje hangzik el.

Különlegesség a programok sorában, hogy a vízivárosi Szent Anna és Szent Ferenc Sebei templomok már délután öt órától várják az érdeklődőket. A szentmiséken kívül sor kerül templom-vezetésekre, a látogatók gyönyörködhetnek Schaller István homokanimációiban és az Oppitz Berthold vezette Szent Erzsébet zenekar játékában is.

www.szmh.hu