Emőke

Sound Migration

2010.09.21. 15:16

Programkereső

Japán-török kortárs zenei-színházi előadásra kerül sor október 7-én a Duna Palotában.
Sound Migration
Sound Migration

A „Magyarország-Japán Jubileumi Év 2009" diplomáciai és kulturális évadhoz hasonlóan 2010-ben Törökország és Japán is méltó keretek között ünnepli kapcsolatfelvételének 120. évfordulóját. Ez alkalommal a Japán Alapítvány felkérésére japán és török művészek közös zenei projektet hoztak létre, melynek a Sound Migration elnevezést adták. Szeptemberben négy zenész és egy színész közreműködésével Isztambulban új műveket alkotnak, majd a következő hónaptól kezdve a komponált darabokat turné keretében Izmirben, Kairóban és Budapesten adják elő. 

A két ország előadói: Kazuki Kunihiro (japán zeneszerző), Saadet Türköz (kazah-török énekes), Jun Kawasaki (japán nagybőgős), Sevket Akıncı (török  gitárművész) és Micari (japán színésznő és előadó). Ez az öt szóló-művész egyedülállóan intenzív hang- és mozgásvilágot jelenít meg. 

Türköz Kelet-Turkesztánból származó szülei politikai menekültként Törökországban kerestek új hazát. Türköz erős egyéniségében ezért egyaránt megjelenik az ősöktől tanult közép-ázsiai hagyomány, ami improvizált jazz előadásmódjában mutatkozik meg igazán. Kawasaki és Akıncı magas szintű rögtönzött előadásmódja segítéségével a „mi" és „ők" kapcsolatát vizsgálja, azonban nem egyszerűsítik le a nemzetek közötti különbözőségek kérdéskörére. Micari egyedülálló kifejezőképessége minden alkalommal magával ragadja a közönség képzelőerejét, melynek segítségével a mozgás és hang kapcsolata térben is megjelenik. Az öt művész együttműködése harmonikus, de a másságot mégis hangsúlyosan kiemelő alkotásnak ígérkezik. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kunihiro e kényes egyensúly központi figurája.  

Japán Alapítvány logó
Japán Alapítvány logó

A művek három hét alatt készülnek el Isztambulban, a teljes zenei alkotás nyolc tételből áll. Az öt előadó szabadon „vándorolhat" a kreatív közös alkotás folyamán, elősegítve ezzel a zene világának minél szélesebb megismertetését.

A különleges eseményre a belépés ingyenes, de jegyigénylés szükséges október 3-áig a soundmigration@jfbp.org.hu címen.

Sound Migration
2010. október 7. 19:00
Duna Palota
A belépés ingyenes!
Zene: 
Kazuki Kunihiro
Km.: Saadet Türköz (ének), Jun Kawasaki (nagybőgő), Sevket Akıncı (gitár), Micari (próza)

http://www.japanalapitvany.hu/