Béla

Arany- és platinaeső hullt a Bartók Új Sorozatra

Programkereső

A BÚS első albuma immár platina-, három másik pedig aranylemez lett. Kocsis Zoltán ünnepi beszédét a Fidelio.hu kamerája is rögzítette.
Kocsis Zoltán átveszi a Bartók Új Sorozat platinalemezét
Kocsis Zoltán átveszi a Bartók Új Sorozat platinalemezét

A Bartók Új Sorozat az utóbbi évek kiemelkedő hazai és nemzetközi sikere nemcsak művészi, hanem piaci értelemben is. A fából faragott királyfi és a Kossuth szimfóniai költemény már korábban elérte az 1500-as, aranylemezként értékelt eladott példányszámot, amit most megduplázva platinalemezzé vált. Ahogy Hollós Máté, a Hungaroton Records ügyvezető igazgatója fogalmazta az illegális másolások és az internet korában most ugyanolyan nehéz elérni ezeket a számokat, mint régebben, a magasabb értékekhez kötött eladási statisztikákat. A sorozat legfrisebb sikerét a legutóbb megjelent korong hozta, ami a BBC Music Magazine szeptemberi számában A hónap lemeze lett.

A három aranylemez a Rapszódia, a Scherzo (egykori Philips-Hungaroton) és az op. poszt. Hegedűverseny felvételéért; a 2. szvitet, a Román táncot, a Román népi táncokat és a Tánc-szvitet tartalmazó lemezért; és a 27 egynemű kart rögzítő SACD-ért járt. A díjakat Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója és Szabó Dénes, a Cantemus Gyerekkórus és a Pro Musica Leánykar alapító-vezetője vette át Hollós Mátétól a Nemzeti Filharmonikusok próbatermében szeptember 22-én. Az ünnepélyes átadás előtt Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Sergej Krylov szólójával Bartók Hegedűversenyét próbálták szombati hangversenyükre (Kocsis és Krylov másnap Beethoven-szonátaestet adnak).

http://www.filharmonikusok.hu/

http://www.hungaroton.hu/

www.bartokujsorozat.hu