Márk

Az Alma Mater koncertek új évada

2010.09.24. 14:00

Programkereső

A Zeneakadémia az új tanévben is folytatja közkedvelt Alma Mater sorozatát, amelynek első, szeptember 24-én rendezett koncertje az intézet egykori igazgatója Dohnányi Ernő zeneszerző előtt tiszteleg.
D8F52C40-CC9D-4883-86A2-A4EE294B781F

Szeptember 24-én este, a Francia Intézetben rendezik meg a Zeneakadémia Dohnányi Ernő emlékestjét, amely áttekintést nyújt az ötven éve elhunyt zeneszerző még mindig nem teljesen felfedezett és kultivált életművéről. A koncerten Dohnányi egyik legavatottabb szakértője, Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Akadémia tanára és kamarapartnere, Cserna Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese tisztelegnek a legendás muzsikus emléke előtt. 

A Francia Intézetben rendezett kamarasorozat keretében október 8-án Boldoczki Gábor barokk trombitaversenyeket, november 5-én Kelemen Barnabás és Kokas Katalin növendékeikkel Enescu és Mendelssohn műveket, december 3-án Bogányi Gergely és az Alma Mater Ensemble Mozartot és Chopint játszanak. December 17-én Horváth Balázs, a Zeneszerzés Tanszék tanára vezényletével az Alma Mater Ensemble ad kortárs zenei estet. A kórusművek kedvelői október 3-án a Pesti Jézus Szíve Templomban zsoltárokat hallgathatnak meg az Erdei Péter vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus tolmácsolásában. 

A Régi Zeneakadémián október 17-étől háromszor három koncerttel jelentkezik az Alma Mater Doktorandusz immár ötödik évada. Az „Áthallások" sorozat három hangversenye a jazz és komolyzene, népzene és műzene kapcsolatát, illetve a zeneszerzők egymás munkájára gyakorolt hatását vizsgálja. A november 14-én induló „Zene és..." szériában három koncert foglalkozik a zene és a természet, az irodalom, valamint a mitológia kölcsönhatásaival. A december 12-én induló Liszt 200 sorozat koncertjeivel a kétszáz éve született zeneszerző előtt hajtanak főt a hallgatók. Az egyházzene iránt érdeklődők számára a sorozat keretében december közepétől egyházzenei koncerteket is tartanak a Kálvin Téri Református Templomban, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban és a Zuglói Evangélikus Templomban.

www.zeneakademia.hu