Csilla, Noémi

Óbudai ősz

2010.09.27. 16:15

Programkereső

Színes és rendkívül gazdag programkínálattal várja az Óbudai Társaskör a kultúra szerelmeseit.

A kiemelt hangversenyek között ott találhatjuk az október 1-jeit is, ahol Érdi Tamás zongoraművész játszik a zene világnapja tiszteletére, a ház egyik rezidens zenekarával, a Budapesti Vonósokkal. Október 17-én Pergolesi La serva pedronájának modern értelmezésű változatát, a Házasság olasz módra keresztelt egyfelvonásos operát láthatják az érdeklődők Jekl László, Sudár Gyöngyvér, Stubnya Béla és Szöllősi Zoltán előadásában, a Művész Kamarazenekar közreműködésével, Cserje Zsuzsa rendezésében. December 1-jén Birta Gábor kontratenor mutatja be Händel megdöbbentő, mulatságos, varázslatos és bohém személyiségét oly módon, hogy a róla szóló legpikánsabb anekdotákon keresztül elkíséri a szülői háztól egészen az időskor alkonyáig. A Händel-legenda című produkció tizenkét ária köré fűződik.  

A jeles évfordulók szintén lényeges elemként jelennek meg az őszi koncertkínálatban. Az ötven éve elhunyt Dohnányira október 15-én, a háromszáz éve született Pergolesire november 15-én emlékeznek, a fennállásnak huszadik évfordulóját ünneplő Auer Vonósnégyes november 4-én tartja jubileumi koncertjét, november 6-án pedig a negyven évvel ezelőtt alapított régizenei együttest, a Camerata Hungaricát köszöntik.

Auer Vonósnégyes
Auer Vonósnégyes

A sorozatok között november 8-án folytatódik az Opera (és) irodalom Baranyai Ferenccel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai pedig Jandó Jenő zongoraművésszel koncerteznek október 28-án. Folytatódik nyilvános próbasorozatuk is, a legközelebbi alkalomra november 10-én kerül sor. Beethoven összes zongorás trióját nagyszabású koncertsorozat keretében játssza végig a nemzetközi összetételű Trio Monteleone. A sorozat december 17-én folytatódik. A Gitármuzsika Óbudán Roth Ede sorozata, ahol november 5-én Szabó Csaba gitárművész és Avvakumovits Györgyi énekes adnak kuriózumnak ígérkező hangversenyt. 

A könnyedebb műfajok kedvelői is biztosan találnak maguknak programot a Hol van az a nyár? című sanzon-estek között vagy a harminc éves Budapest Ragtime Band november 27-i jubileumi koncertjén esetleg a gyerekeknek szóló, december 4-én rendezett, szintén a Budapest Ragtime Band által jegyzett játékos, zenés előadáson. 

Az Irodalom és a zene kapcsolatát ezúttal egy Krúdy-recepttel igyekszik bővíteni az Óbudai Társaskör szervezése október 18-án, a kiállításokért rajongók pedig október 14-től látogathatják Josef Capek, a világhírű Karel Capek bátyjának, a két világháború közötti cseh kultúra eredeti gondolkodású művészének alkotásaiból rendezett tárlatot. 

A karácsonyi rendezvények között a Chameleon Zenekar december 18-i estje, az Anima Musicae Kamarazenekar - amely Rolla János művészi és tanári munkájának ösztönző hatására, jelenlegi és korábbi zeneakadémista hallgatókból jött létre - koncertje és a szilveszteri Hát ez nonszensz! című, ütődött versekből Tarján Tamás összeállított programja emelkedik ki.

http://www.obudaitarsaskor.hu/