Béla

Bécsben is Lazic játszik Schiff helyett

2010.09.28. 11:35

Programkereső

Schiff András orvosai utasítására lemondani kényszerült a Budapesti Fesztiválzenekarral adott bécsi koncertjét is. A műsor azonban nem változik, Brahms első zongoraversenyének szólistája a horvát Dejan Lazic lesz.

Schiff András helyett a Zágrábban született zongoraművész játszott Budapesten 24-én, 26-án és 27-én és ő kíséri el a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) most induló turnéja többi állomására, Tajvanra, Pekingbe és Szöulba is.

Fischer Iván az évadot beharangozó sajtótájékoztatón a Fideliónak adott rövid, videós nyilatkozatában külön megemlítette ezeket a koncerteket, mert nagyon szeret Schiff Andrással együtt zenélni és mivel ő sokat vezényli saját zenekarát, a Cappella Andrea Barcát, így különlegességnek számított volna, ha Schiff ismét szólistaként lép fel egy másik zenerar élén. Sajnos erre most nem került sor, de nem lehetett panasz a horvát muzsikusra sem.

Dejan Lazic
Dejan Lazic

Dejan Lazic klarinét-, zongora és zeneszerzés tanulmányokat folytatott szülővárosában, majd a salzburgi Mozarteumban. Sokoldalúságát mutatja, hogy 13 évesen, 1990-ben készült első CD-jén Mozart Klarinétversenyének és 449-es zongoraversenyének egyaránt ő a szólistája. Lazic három éve mutatkozott be a BFZ budapesti koncertsorozatában, amikor emlékezetes sikerrel játszotta Weber koncertdarabját. Külföldön először a New York-i Lincoln Centerben lépett fel a zenekarral, ugyancsak sikerrel.

Dejan Lazic Brahms op. 79 No. 1-es Rapszódiáját játssza. 

www.bfz.hu