György

Megalakult a Hangszerkészítő Szövetség

2010.09.29. 15:04

Programkereső

A Szövetséget a Fúvós Hangszerész Céh, a Hegedűkészítők Társasága, a Magyar Hangszermíves Céh és a most alakuló Zongorakészítő Egyesület alapította. A szervezet a Hangfoglaláson is részt vesz.
Péteri Károly hangszerkészítő hegedűje
Péteri Károly hangszerkészítő hegedűje

A teljes nevén Magyar Hangszerkészítő Céhek és Egyesületek Szövetsége három főbb célt tűzött ki maga elé. Egyrészt a múlt mulasztásait - amelynek eredménye, hogy e szakma szinte teljesen ismeretlen a szélesebb nyilvánosság előtt - rendezni kell. Másrészt a zenei közvélemény előtt nyilvánvalóvá szeretnék tenni, hogy a hangszerkészítés és -javítás valamint a restaurálás alkotó művészet, a zene szerves része, harmadrészt pedig gazdasági értelemben sikeressé szeretnék tenni a hangszerész tevékenységet.

Az október 1. és 3. között rendezett Hangfoglalás rendezvényen három eseményen is részt vesznek. A Nagy Együttzenélés alkalmából az év legnagyobb együttzenélésére várnak mindenkit a október 2-án 11:00 órára. Az Érik a szőlő... című népdalt fogják előadni a résztvevők. A szervezők mindenkit várnak hangszerre, hangfajra, a rendszeresen játszott zenei stílusra való tekintet nélkül. Jöhetnek zenészek, énekesek, együttesek, kórusok - a szervezők mindenkit szeretettel várnak. A rekordkísérletnek induló megmozdulással az esemény megálmodói a résztvevőkkel együtt ki kívánják fejezni, hogy a zenélés és együttzenélés mással nem helyettesíthető érték és élmény. Az esemény után hangszerészmesterek adnak hangszerkarbantartási tanácsokat az érdeklődőknek.

Két nyilvános pódiumbeszélgetésen ismert muzsikusok, pedagógusok, pszichológusok osztják meg gondolataikat. Az akár provokatívnak is tekinthető kérdésfelvetések mögött a zene, a zeneoktatás válságjelenségei húzódnak. Vajon van-e válasz a felvetett kérdésekre? Milyen módon tudjuk továbbvinni értékeinket? Egy emberöltővel Kodály után - félúton százéves terve felé, merre tart a magyar zenepedagógia?

A zenepedagógiai beszélgetésen Binder Károly (zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője), Ember Csaba (karnagy az MZMSZ elnöke), Keresztes Attila (közgazdász, kognitív tudós, a Közép-Európai Kognitív Tudományos Társaság titkára), Pavlovits Dávid (gitárművész, zeneszerző - az SZTE ZFK tanára), Szerényi Béla (a Magyar Hangszermíves Céh elnöke, előadóművész, hangszerkészítő mester) és Andrásik Remó (gitáros - a Hanosz főtitkára) vesz részt. A beszélgetést Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke vezeti. A rendezvényre október 2-án 16:00 órától kerül sor. 

A zeneszerzés beszélgetésen Bujtor Balázs (hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok hangversenymestere), Domonkos Máté (szerkesztő ), Fekete Gyula (zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészetio egyetem docense), Horváth Balázs (zeneszerző, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa), Hollós Máté (zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke), Kocsák Tibor (zeneszerző, karmester, a Madách Színház zenei vezetője) és Madarász Iván zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára vesz részt. A beszélgetést Zsoldos Dávid zenetörténész, a Fidelio igazgatója vezeti. A rendezvényre október 2-án 17:30 órától kerül sor.

Az FSCO (Free Style Chamber Orchestra) különleges hangversenyére október 1-jén 19:00 órakor kerül sor. A zenekar, amely mindig is felvállalta a kortárs magyar hangszerészet támogatását a mostani hangversenyen ismét több  istrumentumot mutat be. Nagy András és Gollob Balázs hegedűi mellett Bárdi Szabolcs brácsáját, Héjja János csellóját és Szerényi Béla tekerőlantját hallhatják az érdeklődők. 

További információk:

Hangszer és Zene

Hangfoglalás Online