Béla

Óriási csinnadratta a Zene Világnapján

2010.09.30. 14:00

Programkereső

Budapesttől Hammig, Pécstől Szombathelyig, a hűtőtoronytól az aluljáróig október 1-jén mindenhonnan zene szól majd.

Budapesten a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda az elmúlt két év hagyományát folytatva ismét örömzenélésre hív. Ahogy arról a Fidelio.hu már beszámolt, csupán regisztrálni kell a http://www.azenevilagnapja.hu/ oldalon, feltölteni a saját produkció videóját és máris értékes nyeremények birtokába juthatnak a vállalkozó-kedvűek. Ezen a napon az Iroda és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jóvoltából délelőtt tizenegy órától egész nap ingyenes koncertek várnak mindenkit az Zeneakadémia előtti parkolóban felállított színpadon. Emellett Budapest több pontján - így a Nyugati téri, vagy a Blaha Lujza téri aluljáróban is - a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek töltik meg zenével a köztereket. A részletes program innen tölthető le. A napról összefoglaló videót láthatnak október 4-én, hétfőn, melyben Várdai Istvánt a Zene Világnapjának nagykövetét is megszólaltatjuk.

A Magyar Nemzeti Galériában délután négy órától Zeneakadémisták sétáló koncertjére kerül sor a Zene Világnapjának tiszteletére a C épület I. emeleti kupolatermében. A hangverseny állandó kiállítási belépőjeggyel látogatható. A Nemzeti Énekkar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola a Nádor teremben tart szerzői estet Kósa György és Kósa Gábor műveiből, a Korunk Zenéje fesztivál keretében. A Fidelio.hu programlistájában erre a linkre kattintva tallózhatnak a budapesti programok között.

Európa Kulturális Fővárosa, Pécs is nagyszabású rendezvénysorozattal készül. A délután öttől éjfélig tartó programok során a magyar népzenéből eredő zenei és tánckultúrát ismerhetik meg jobban az érdeklődők. Az ingyenes rendezvényeken eddig soha nem látott formációktól elhangzó dalokat hallhat a pécsi Kossuth téren a közönség. A nap során a művészek egymás produkciójába kapcsolódva, a „zenei stafétát" egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli öt-hat órás örömzenélés során, a Kossuth téren felállított három szintes, óriás színpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnorom-ból Balogh István, Künstler Ágnes, a csikszeredai Role, valamint a Duna Művészegyüttes. A részletes lista innen érhető el.

zene, hangjegyek, violinkulcs, kotta
zene, hangjegyek, violinkulcs, kotta

A vidéki szimfonikus zenekarok közül a pécsi Pannon Filharmonikusok - hagyományaikhoz híven - ünnepi koncertet adnak október 1-jén, a debreceni Bartók Teremben pedig a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus Rossini A sevillai borbély című művét adja elő. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a szombathelyi Savaria Szimfonikus zenekar is különleges koncerttel készül erre a napra. A Nyírbátori Kulturális Központban ezen a napon este hattól Varnus Xaver orgonaművész játszik, az Ewald Rézfúvós Együttessel.

A televízió előtt ülők sem maradnak zene nélkül, hiszen a Duna Televízió 9.30-tól Érdi Tamás zongoraművészt mutatja be Barkó Judit Lélek Boulevard című műsorában, 11.30-tól a Kívánságkosár vendége a 100 Tagú Cigányzenekar lesz, 14.25-től pedig az értelmi fogyatékosokból álló Parafónia együttes kerül középpontba Gáspár Judit és Szekeres Csaba dokumentumfilmjében, melyet a Felelet az életnek című sorozat keretében mutatnak be. A dokumentumfilm után, 14:55-től Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyére kerül sor. 22:15-től Carl Orff Carmina Buranáját hallhatják a milánói Scala kórusának előadásában, a Kikötő Extrában pedig, 23:25-től Batta Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, Marton Éva operaénekest, Somfai László zenetudóst, valamint Banda Ádám hegedűművészt látják vendégül, hogy megvitassák: a magyar komolyzene, előadóművészet és zenepedagógia milyen helyet foglal el a világban. A MTV2 tematikus műsorokkal jelentkezik: hajnali négykor már a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje hallható, délelőtt tizenegytől Horváth Anikós és Péteri Judit játszik, este fél héttől Az ifjú Mozart kalandjai című rajzfilm látható, fél nyolctól pedig A kivételes Karajan címmel portéfilmet vetítenek a híres karmesterről. 22:15-től a Bécsi Filharmonikusok, hajnali 3:55-kor pedig Schiff András egy korábban felvett hangversenye hallható.

Nemcsak határainkon innen ünneplik azonban a zene világnapját. Nigel Kennedy, a komolyzene fenegyereke például egy szénerőmű hűtőtornyában ad koncertet Hammban. A harminctagú Orchestra of Life zenekar fogja kísérni az ezerötszáz férőhelyes, százhúsz méter széles és százhetven méter magas toronyban tartott rendhagyó hangversenyen.