Gábor, Karina, Ders

Fugázott zeneépítészet

2010.10.01. 09:05

Programkereső

Október 2-án az Építészet Világnapja alkalmából, kortárs zeneszerzők által komponált új művek hangzanak el a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A FUGA Budapesti Építészeti Központ az októberi Építészet Hónapja és az október 4-én lévő Építészet Világnapja alkalmából 2009 őszén felkért vállalkozó kedvű zeneakadémistákat, hogy komponáljanak műveket kortárs budapesti épületekre, terekre. Balogh Máté, Bella Máté, Chelemen Paula, Horváth Márton Levente, Muntag Lőrinc és Tornyai Péter darabjainak ősbemutatójára kerül sor október 2-án, szombaton este hattól a FUGA-fesztivál keretében.

FUGA Budapesti Építészeti Központ
FUGA Budapesti Építészeti Központ

  

Balogh Máté: Fiatal asszonyok éneke

A mű Török Péter kertterve alapján készült.

A szerző a labirintusban bejárható utat értelmezte át zenei matériává, szövegül használva József Attila Fiatal asszonyok éneke c. versét.

A labirintus egy-egy folyosója megfelel egy-egy zenei sornak. Az előadók kedvükre bolyonganak a labirintusban, a haladás irányát különböző előadásmódok jelenítik meg. Mindeközben egy külső szemlélő (kvázi szólista) - a labirintus-kórusra érzékenyen reagálva - a vers sorainak helyes sorrendjét szólaltatja meg.

Előadják: Terray Boglárka (szólóének), Bálint Nóra, Balla Boglárka, Bán Réka, Horváth Adél, Langer Dóra, Orosz Flóra, Weiszburg Zsuzsanna (ének)

Bella Máté: Manifestations

A modern építészet koncerttermeinek belső szerkezete legtöbbször mozgatásra alkalmas. A terek mobilak, így akusztikájuk is változtatható, hasonlóan e darabhoz, melyben a hangszerek szétszedése-összerakása, valamint speciális megszólaltatása teremt új akusztikai lehetőségeket. A modern építészetre jellemző letisztult formákat, minimál törekvéseket a darab szerkezeti egységei lekövetik ritmikai és harmóniai vázukban egyaránt.

Előadják: Szűcs Péter (klarinét), Galavics Gábor (klarinét), Stefán Zsófia (fagott)

Chelemen Paula: Az arany park

Az Átrium park rendje.

Szövege Tóth Árpád versek montázsa.

Előadják: Wágner Adrienn (ének) Kerek Erzsébet (zongora)

Chelemen Paula: Ave Maria

A békásmegyeri Evangélikus Szeretetotthonnak ajánlva.

Előadják: Wágner Adrienn (ének) Tóth Sára Rebeka (fagott) Kerek Erzsébet (zongora)

Horváth Márton Levente: Leçons de lumière (A világosság leckéi)

A zeneművet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyházának békásmegyeri temploma, közismert nevén Megbékélés háza épülete ihlette. A mű szerkezetéhez a tizenkét faragatlan kőből épített oltár adta az ötletet, a szerző ehhez keresett 12 akkordot, szándékosan csiszolatlan hangzásokat, úgy, ahogy az ember a tengerparton gyűjti a különleges köveket. A tizenkétféle egymásután felhangzó harmónia jelöli ki a darab kereteit, melyhez további inspirációt adott a három bibliai motívumot - a bárkát, a két kőtáblát és a menórát - ábrázoló templomablak. A tornyokon található négy vallási szimbólum: a Dávid-csillag, az őskeresztény hal, a kereszt, valamint a kakas a különböző bibliai egyházak megbékélését jelképezik. E szimbólumok zenei kódjai szintén bekerültek a darabba, a hallgató számára hol kevésbé, hol jobban kivehetően. A cím Francois Couperin kantátájának, a Leçons de ténèbre-nek jelenkori testvére, de a Jeremiás siralmaiban előrevetített szenvedéstörténet helyett a feltámadt Krisztus világosságát hirdeti.

Előadják: Szűcs Péter (furulya), Rohmann Ditta (cselló), Horváth Márton Levente (pozitív orgona)

Muntag Lőrinc: Silentia sacra

Elektroakusztikus darab belvárosi templomok hangjaira

Tornyai Péter: doubleaf  

A szerzői utasítás szerint a 6 rövid tételből álló darabot egy koncerten kétszer kell eljátszani (akár két különböző vonósnégyes előadásában).

A 2010 nyarán készült darabot a Perényi Tamás által tervezett budafoki víztorony ihlette, melynek legfőbb érdekessége az aszimmetrikus szerkezet.

A 12 rövid tételből álló darabot két részben, más darabokkal megszakítva kell előadni.

A kompozíciós módszerek közt szerepelt a víztorony alaprajzának és metszeteinek átültetése zenei összefüggésekké. A legelemibb analógiák a szimmetrikus szerkezetek.

 Előadják: Dóczi Áron, Pintér Dávid (hegedű), Krulik Eszter (brácsa), Rohmann Ditta (cselló)