Emőke

Várdai István a Zene Világnapján a csendről is beszélt

Programkereső

Az október 1-jei eseményekről a Fidelio.hu VIDEÓT is készített, amelyben Várdai István, a Zene Világnapjának nagykövete is megszólalt.

A péntek délelőttől egészen estig tartó budapesti rendezvénysorozatot Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. vezetője és dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora nyitotta meg a Liszt Ferenc tér parkolójában felállított nagyszínpadon. Rubovszky Rita azokra a terekre hívta fel a figyelmet, amelyek eredetileg nem zenélésre jöttek létre, de mégis meg lehet állítani az embereket pár percre a muzsika erejével, dr. Batta András pedig a nyitottságot a "a zene mindenkié" Kodályi mondat  jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az óriási hangkavalkád közepén, amikor a Liszt téri színpadtól kezdve, a Nyugati aluljáróig olyan kiválóbbnál kiválóbb művészek játszottak Budapesten, mint Szakcsi Lakatos Béla, Fülei Balázs, Baráti Kristóf, Várdai István, a Zene Világnapjának nagykövete a csend fontosságáról és annak, a zenében betöltött szerepéről is beszélt. A Zeneakadémián 2009-ben végzett muzsikus jelenleg a Kronberg Akadémián, professzor Frans Helmersonnál tanul, de itthon is gyakran játszik. Virtuóz játékát legközelebb hétfő este a MÁV Szimfonikusok élén előadott Mihály András Csellóversenyben hallhatjuk. Az alábbi videón a Zene Világnapjának összefoglalója látható, amelyben a csellóművész is megszólal.