Beáta, Izolda, Lea

Pálfi György kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2010.10.07. 12:05

Programkereső

Csaplár Vilmos javaslatára a Balázs Béla-díjas filmrendező veheti át az elismerést október 21-én.

Az idei AEGON Művészeti Díjjal kitüntetett Csaplár Vilmos író indoklása szerint „Pálfi a különösségek rendezője. Második nagyjátékfilmje, a Taxidermia brutális undorral elmondott história a múltunkról, mely mócsingként belecsüng a jelenbe. Harmadik filmjéhez - Nem vagyok a barátod - ikerpárként előtanulmányt készített óvodásokkal. Mintha ez a két munka együtt arra a kérdésre akarna felelni, amit anyukám szokott föltenni: „Hogy lesz abból a sok aranyos gyerekből annyi undok felnőtt?" Hát, úgy, mondja Pálfi, hogy az a sok gyerek se annyira „aranyos"."

A Balázs Béla-díj mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filmrendező a Szépművészeti Múzeumban rendezett esten veheti át a díjjal járó oklevelet és Major Janka: Fúvósok című kisplasztikáját. Az ünnepi program során Elek Ferenc színművész olvas fel részleteket Csaplár Vilmos műveiből, a zenéről Juhász Gábor gitáros (a tavalyi Társdíjas) és tanítványa, Gyémánt Bálint gondoskodik. A műsorvezető Váradi Júlia lesz.

Pálfi György
Pálfi György

Zatykó Péter, az AEGON Magyarorszár Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a művészetek összefonódása, egymásra való reflektálása is az együttműködés fontosságát jelzik, ami segíti az új gondolatok megszületését is. „Az idei év gazdasági körülményei sem az embereknek, sem a cégünknek nem kedveztek, ami további érv a megújulás mellett. Az AEGON-estek négy teljes évadát most lezárjuk, hogy új dologba foghassunk. Egyvalamihez azonban mindenképpen ragaszkodunk, ez pedig maga az AEGON-díj."

Drevenka Edit, az AEGON Magyarorszár Zrt. pr-vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Szépművészeti Múzeumban rendezett díjátadó már az új irányt sejteti. „A díjhoz kapcsolódó estek sora az irodalom központi szerepe mellett a vizuális művészetek felé fog nyitni" - mondta. Eszéki Erzsébet, az AEGON-estek című sorozat szerkesztője-szervezője, a program kidolgozója hozzátette, hogy „valami újat hozunk majd létre, de hasonlóan komplex produkciókkal készülünk továbbra is".

Az AEGON Művészeti Társdíj átadója
2010. október 21. 19:00
Szépművészeti Múzeum

Vendég: Csaplár Vilmos író és jelöltje, az AEGON Művészeti Társdíjas
Km.: Juhász Gábor, Gyémánt Bálint (gitár), Elek Ferenc (próza)
Műsorvez.: Váradi Júlia
Sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet

Múzeum+