Sándor, Ede

Ian Bostridge – három (tenor) az egyben

2010.10.11. 14:17

Programkereső

Maradandó alkotásaival Händel a tenorrepertoár tekintetében is forradalmasította az operai gyakorlatot. Három kiemelkedő képességű tenoristája, Francesco Borosini, Annibale Pio Fabri (Balino) és John Beard a komponista méltó alkotótársainak bizonyultak.

Az általa által is nagyra becsült, sokat foglalkoztatott tenoroknak állít emléket korunk egyik legkiemelkedőbb dalénekese, Ian Bostridge, aki szép színű, lírai hangjával és magas szintű énekkultúrájával operaszerepekben is példaértékű alakításokat jegyez. Énekesi tanulmányait autodidaktaként folytatta: Dietrich Fischer-Dieskau dalfelvételeit hallgatta és saját maga kísérletezett hangjának lehetőségeivel. Bemutatkozására 1993-ban a londoni Wigmore Hallban került sor és 1995-ben már szólóestet is adott a híres hangversenyteremben. Repertoárján centrális helyet foglal el a barokk. Nemcsak Bach, Händel, Monteverdi és Purcell áll érdeklődése homlokterében, hanem a francia mesterek, Lully, Charpentier és Rameau is.

Ian Bostridge
Ian Bostridge

Az Europa Galante 1989-ban alakult Fabio Biondi vezetésével és azóta Olaszország egyik legjelesebb régizenei együttese, nagy nemzetközi fesztiválok és koncerttermek szívesen látott vendége. Fabio Biondi olasz hegedűművész és karmester. Csodagyerekként indult: nemzetközi pályafutása tizenkét évesen, 1973-ban kezdődött, amikor a RAI zenekarával koncertezett. A bécsi Musikvereinben 16 évesen, Bach hegedűversenyeivel debütált. Azóta számos régizenei együttessel lépett fel.

www.mupa.hu