Klaudia

A Szent Efrém Férfikar Raidingban

2010.10.15. 15:25

Programkereső

Liszt Ferenc előtt tiszteleg férfikari műveinek megszólaltatásával szombaton Budapesten, jövő vasárnap pedig az ausztriai Raidingban Bubnó Tamás együttese.
Szent Efrém férfikar
Szent Efrém férfikar

Első és második Liszt CD-jük anyagából állítottak össze a szombat délelőtti egyórás matiné anyagát, majd Liszt születésnapját (október 22.) követő vasárnap délután a zeneszerző burgenlandi szülőfalujában, Doborjánban (ma Raiding) a helyi plébániatemplomban Kelemen József orgonistával mutatják be Liszt Ferenc és öröksége a magyar férfikari zenében című új műsorukat.

"Párhuzamba állítottuk Liszt és az őt követő magyar szerzők, Bartók, Kodály és Boksay János kárpátaljai görög katolikus pap-zeneszerző műveit, mint a Liszt-életmű három lehetséges zenei elágazását" - jegyezte meg Bubnó Tamás. A koncert az idei raidingi Liszt Fesztivál őszi sorozatának záró koncertje. 

Liszt munkásságában jelentős részt képviselnek a férfikarra írt kompozíciók, amelyek azonban eddig kevéssé foglalták el méltó helyüket a kórusok repertoárjában. A változatos letétekben, kíséret nélkül vagy zongora, orgona, néhány hangszer és zenekar kíséretével megkomponált több mint 60 férfikari darab közül igen soknak mindeddig semmiféle hangfelvétele nem jelent meg. 

A Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás karnagy vezetésével azt a célt tűzte ki maga elé, hogy fokozatosan műsorra tűzi, rögzíti és CD sorozatban adja ki Liszt valamennyi férfikarát és férfihangok együttesére írt művét - idáig két album jelent meg. 

Raidingban egyébként szerdán kezdődik a Liszt Fesztivál őszi periódusa, aznap és másnap Roma Rhapsody címmel hangzik el összeállítás, vezényel és cimbalmon játszik Sárközi Ernő. Pénteken a raidingi új koncertterem művészeti tanácsadói, a magyar családi szálakkal bíró testvérpár, Eduard és Johannes Kutrowatz zongorázik. 

Isteni színjáték címmel rendezik a szombati hangversenyt, amelyen Liszt Dante szimfóniáját a Wiener Akademie Zenekar szólaltatja meg Martin Haselböck vezényletével. Vasárnap délután dzsesszvariációk szólalnak meg Liszt Mefisztó-keringőjére osztrák és svájci dzsesszmuzsikusok előadásában.