József, Bánk

Järvi lesz a Suisse Romande vezetője

2010.10.15. 16:03

Programkereső

Marek Janowskit 2011-ben váltja igazgatói, 2012-től művészeti és zeneigazgatói székében is az Észtországban született, ma New Yorkban élő Neeme Järvi.

Neeme Järvi formálisan a Szovjetunió polgáraként nevelkedett, tanulmányait Leningrád (ma Szentpétervár) konzervatóriumában Jevgenyij Mravinszkij növendékeként végezte. Jelentős észt zenekarokat vezényelt, több nemzetközi versenyt nyert és Moszkvában is mint a szovjet zenei élet egyik fontos személyiségét tartották számon.

Neeme Jarvi
Neeme Jarvi

A nemzetközi karrierjét akadályozó utazási korlátozások miatt azonban 1980-ban külföldre távozott, így családját 30 évig nem láthatta. Idén tért vissza először szülőföldjére, ahol egy nyári akadémiát tartott. Szeptember óta zeneigazgatója az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak (ERSO).

A muzsikus 1987 óta amerikai állampolgár, a világ legjobb zenekaraival dolgozott, a Berlini Filharmonikusokkal, az amszterdami Royal Concertgebouw Zenekarral, a Zürichi Tonhalléval, a BBC Szimfonikusokkal, az Orchestre de Paris-val, a New York-i Filharmonikusokkal. Operaelőadásokat vezényelt a Metropolitan Operában, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a párizsi Opéra Bastille-ban és a San Franciscó-i Operában. Vezető karmestere a hágai Residentie Orkestnek, e funkciója a Suisse Romand szóvivője szerint összeegyeztethető genfi tevékenységével.