Emőke

Folytatódik a Chopin-év programsorozata

2010.10.20. 14:43

Programkereső

A Chopin bicentenárium kapcsán már számos, nagy látogatottságnak örvendő rendezvényre került sor, a java azonban még csak most jön!
Eugéne Delacroix Fryderyk Chopin
Eugéne Delacroix Fryderyk Chopin

Az ősz-téli programok közül összegyűjtöttük azokat az ígéretes és izgalmas koncerteket, melyekről nagy kár volna lemaradni. Ilyen többek között a Fesztiválzenekar lengyel estje, Bogányi Gergely fergeteges Chopin-maratonja, valamint a Simfonia Varsovia ünnepélyes zárókoncertje.

A Budapesti Fesztiválzenekar lengyel estjének műsorszámai között szerepel Stanislaw Monuiszko (a nemzeti lengyel opera atyja) legismertebb operájának nyitánya, Chopin opus 11-es első (e-moll) zongoraversenye és egy Szymanowki-szimfónia. A koncertet a Müpában Antoni Wit vezényli, zongorán közreműködik Yundi Li, a 2000-es Varsói Chopin Verseny első helyezettje.

A nemzetközi Chopin-év egyik legkülönlegesebb csemegéjének ígérkezik Bogányi Gergely két napon át tartó Chopin-maratonja. A Kossuth- és Liszt-díjas fiatal zongoraművész előadásában tíz zenei blokkba sűrítve csendül fel mindössze 48 óra leforgása alatt Chopin egész életműve. A Chopin-év magyarországi programsorozatának zárókoncertjén a Simfonia Varsovia játszik. A lengyel szimfonikus zenekar ma már méltán nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Decemberi koncertjükön Farkas Gábor kiváló fiatal zongoraművész, valamint George Csicsinadze, grúz karmester közreműködésében Liszt és Chopin alkotásait hallhatjuk tőlük a Müpa nagytermében, ezzel előlegezve a 2011-es Liszt-évet.

A komolyzenei koncerteken kívül még számos egyéb program vár a lelkes zenekedvelő közönségre: könyvbemutató, vándorkiállítás Pécsett, majd Budapesten, különleges public art projekt az Andrássy úton valamint egy grandiózus Chopin-kvíz.


Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének megírásával állított emléket közeli barátjának. A két romantikus zeneszerző egymást követő évfordulója kapcsán a budapesti Lengyel Intézet és a Gondolat Kiadó e különleges kultúrtörténeti emlék újrakiadásával szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz Liszt csaknem elfeledett művét.

A Fryderik Chopin története című vándorkiállítás még október 22-éig látható Pécsett, utána három hétre a Müpába költözik. A tárlat során mélyebben megismerkedhetünk a lengyel zeneszerző személyével, zongoraművészetével és alkotómunkájának sajátosságaival. Akinek egyáltalán nincs ideje elmenni a fenti programokra, az se csüggedjen, elég, ha a napi rohanás közepette célba veszi az Andrássy út Nagymező utca kereszteződését, ahol, ha egy pillanatra letekint a földre, egy zongoraklaviatúra alakú gyalogátjárót fog látni, ami egyébként egyben a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által 2008-ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. És ha netalán akadnának közöttünk olyanok, aki az összes programra el tudnak menni, ne hagyják, hogy az új élmények és ismeretek a feledés homályába merüljenek, teszteljék memóriájukat egy többfordulós Chopin-kvízzel, ahol a versenyzők között zenei kiadványokat, albumokat, sőt egy lengyelországi utazást is kisorolnak. A kvízzel természetesen mindenki próbálkozhat.