Beáta, Izolda, Lea

Hiányzó láncszemek

2010.10.21. 11:10

Programkereső

Korcsolán Orsolya es Bársony Péter egyedülálló koncertsorozata a Holokauszt Emlékközpontban október 31-én veszi kezdetét.

A koncert az Elfajzott zene címet viseli, mert a hangverseny során elhangzó művek egy oly korból származnak, melyben a szilánkokra tört világban sokaknak a zene nyújtotta az egyetlen menedéket. A náci Németországban a másként gondolkodás, a propaganda által alacsonyabb rendűnek ítélt népek művészeti termékei érthető módon irritálták az árja kultúrát istenítő vezetőket. Kiállítást, koncertet szerveztek, hogy pellengérre állítsák és lejárassák a modernizmust, megpróbálták elszigetelni a művészeket. Sokfajta zenét bélyegeztek "elfajzottnak", többnyire a nácikkal ellentétes politikai nézetet valló, vagy zsidó művészek műveit. A listára felkerült Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern. A jazz az amerikai-afrikai gyökerei miatt lett degeneráltnak minősítve. Pedig ezek a zeneszerzők a művészet valaha létezett legtorzabb tükrében láthatatlanná tett zsenialitást képviselik... 

A koncerten ugyan más zeneszerzők művei csendülnek fel, de Justus György, Anton Webern, Hector Villa-Lobos, Kondor Lipót, Vándor Sándor és Bartók Béla kompozíciói is ugyanolyan "elfajzottnak" minősültek volna a náci Németországban - és később ugyanúgy bebizonyították létjogosultságukat, mint Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern szerzeményei.

Elfajzott zene - Korcsolán Orsolya (hegedű), Bársony Péter (brácsa)

2010. október 31. 19:00
Holokauszt emlékközpont zsinagógatér

Km.: Papp Dániel, Jász Pál (hegedű), Oláh Villő (cselló), Tibi Cziger (klarinét), Juliana Steinbach (zongora)

Justus György: Jazz Suite
Webern: Langsamer Satz
Alban Berg: Négy darab
Villa-Lobos: Festa no Sertao
Kondor Lipót: Rapszódia vonósnégyesre (magyarországi bemutató)
Vándor Sándor: A gép (magyarországi bemutató)
Bartók: Kontrasztok

Hiányzó láncszemek/1