Benedek

Orosz muzsikus nyerte a Chopin Zongoraversenyt

2010.10.22. 11:15

Programkereső

A 25 éves Julianna Avgyejeva nyerte a varsói Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt, fináléba jutott tíz aspiráns között meglepő módon egyetlen ázsiai vagy amerikai zongorista sem szerepelt.

A 16. alkalommal megrendezett, három hétig tartó versenyen 20 ország 81 művésze vett részt. A 13 tagú nemzetközi zsűrinek olyan kiválóságok voltak a tagjai, mint Martha Argerich, Philippe Entremont, Piort Paleczny vagy Kevin Kenner zongoraművészek. Argerich, aki 45 évvel ezelőtt, 1965-ben nőként először (17 évesen) nyert a Chopin-versenyen.

Chopin élete és zenéje, Európa, könyv
Chopin élete és zenéje, Európa, könyv

A második helyen két versenyző végzett: a litván Lukas Geniusas és az osztrák Ingolf Wunder, harmadik az ugyancsak orosz Danyil Trifonov lett. Elismerték még az orosz Nyikolaj Kozsanyovnak és Moroszlav Kulcsevnek, a francia Hélene Tysmannak, valamint a lengyen Pawel Wakarecynek a maratoni hosszúságú versenyben nyújtott teljesítményét. Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb polonéz előadónak Lukas Geniusast, a legjobb mazurka előadónak Danyil Trifonovot tartotta a zsűri.

A Chopin-szonáták legjobb megszólaltatója is Julianna Avgyejeva lett, aki az arany medál mellett 30 ezer dollárt is hazavihet. A fantáziák leghitelesebb tolmácsolójának Ingolf Wunder bizonyult. A Chopin-versenyt ötévente rendezik meg Varsóban, amelyet idén a zeneszerző-zongoraművész születésének 200. évfordulója különösen fontossá tett.