József, Bánk

Sínen vannak a 2011-es Liszt-jubileum rendezvényei

2010.10.22. 16:27

Programkereső

Liszt és kortársainak kedvelt találkozóhelyén, a Gerbaud cukrászdában tartották a 2011-es Liszt-év programjait bemutató sajtótájékoztatót a „hírhedett zenész” születésének 199. évfordulóján.
Liszt-év beharangozó sajtótájékoztató
Liszt-év beharangozó sajtótájékoztató

Liszt Ferenc a XIX. századi Európa lenyűgözően színes személyisége volt. A bicentenárium évében szervezett programokon keresztül egyszerre ismerhetjük meg - zeneszerzői munkássága mellett - magyarságát és európai látókörét, világfias eleganciáját és zenepedagógusi elkötelezettségét, zajosan ünnepelt virtuozitását és vallásosságát.

A nagyszabású programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az október 22-i évforduló és a másnapi ünnep közötti áthallásokra utalva Liszt Ferenc „büszkén vállalt és tettekkel bizonyított patriotizmusát" emelte ki. Magyarország számára a Liszt-jubileum nem csak az Európai Unió soros elnökeként kiemelt jelentőségű, hanem azért is, mert a Magyar UNESCO bizottság javaslatára Liszt születésének bicentenáriuma bekerült a világ kiemelt kulturális évfordulói közé.

Kocsis Zoltán, a magyarországi Liszt Év nagykövete a Liszt életére és művészetének fogadtatására egyaránt jellemező furcsa kettősségre figyelmeztetett. Liszt egyszerre volt „ünnepelt virtuóz és magába zárkózó újító", akinek öröksége  - Bartók szavait kölcsönvéve - „heterogén, de minden művében ott van a teremtő erő nagysága". A jubileumi programsorozat előtt álló nagy lehetőség, hogy az életmű - a nagyközönség számára szinte hozzáférhetetlen - rejtett zugaiba is bepillantást enged.

A Liszt-év méltó megünneplését példátlan összefogással lehetővé tevő megannyi szakmabelinek, intézményvezetőnek és közszereplőnek Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondott köszönetet. Nélkülük a nehéz költségvetési helyzet és a közigazgatás strukturális megváltozása alighanem elháríthatatlan akadályt gördített volna az előkészületek elé.  Rubovszky hozzátette, a 2011-es év összes reprezentatív eseményéhez kapcsolódnak majd Liszt-koncertek, Európa-szerte több tucat koncertterem és fesztivál látja vendégül a magyar Liszt-előadókat, a Liszt-életművet a szélesebb közönséghez pedig családi és közművelődési programok sora viszi el.

Liszt 2011
Liszt 2011

A Hungarofest KLASSZ zenei iroda által koordinált, nemzetközi összefogással tervezett programsorozat egyik csúcspontja júliusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én premiert ünneplő egyetlen Liszt opera, a Don Sanche bemutatója lesz, amely Miskolcon és Bayreuthban, Liszt halálának helyszínén német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg. A Liszt Év kiemelkedő eseménye lesz a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day, amelynek keretében épp egy év múlva, Liszt születésnapján, 2011. október 22-én Párizstól Szöulig a világ több koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma.

A 2011-es Tavaszi Fesztivál Liszt-évfordulóhoz kapcsolódó programjait Zimányi Zsófia, a Fesztiválközpont Kht. vezetője ismertette. A Liszt200 névre hallgató sorozatot Fekete Gyula Excelsior! című egyfelvonásos operájának ősbemutatója nyitja, amely Liszt életét dolgozza föl.

A Liszt Ferenc nevét viselő Zeneakadémia képviseletében Batta András rektor Liszt Ferenc élő zenepedagógiai örökségét méltatta. A Liszt Akadémia - főépület és nagyterem híján - a mesterkurzusokra és a Liszt-zongoraművek előadásában jeleskedő fiatal tehetségek bemutatására koncentrál a „Liszt, az iskolaalapító" elnevezésű projekt keretében, amelynek egy zongora-roadshow is része lehet. Újságírói kérdésre válaszolva Batta András elmondta, a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének rekonstrukciója a közbeszerzések bonyodalmassága miatt továbbra is húzódik. A munkálatok kezdete várhatóan a 2011-es évre tolódik, s az építkezés az eredetileg tervezett 2011. október 22-i időpontra bizonyosan nem fejeződik be - ám a Wesselényi utcai új épületet már a tavasz folyamán birtokba vehetik az akadémisták. Öröm az ürömben, hogy nagyobb figyelem juthat a Régi Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületére, amelyben egykor Liszt (és Erkel is) lakott.

Csonka András annak is örült, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad helyet a Liszt-év összes nagyszabású koncertjének. A Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese a Müpa saját rendezésű programjait is ismertette (ezekről részletesen már beszámoltunk), melyek közül a Liszt-ouvre a cigányzenén és az improvizáción keresztül a világzene és jazz felé nyitó crossover koncerteket melte ki.

Az 1893 óta (a szocializmus évtizedeit leszámítva) megszakítatlanul működő Liszt Ferenc Társaság illetve a Liszt-múzeum képviseletében a jubileumi évben megjelentetni szándékozott ismeretterjesztő kiadványokról szólt Eckhardt Mária. A Társaság 2011-es célkitűzései között emellett Liszt egyházzenei és orgonaműveinek népszerűsítése, valamint a bejegyzés alatt álló Nemzetközi Liszt Társaság koordinálásával a Liszt által bejárt egykori koncerthelyszínek összekapcsolása szerepel.

Bár nem a Liszt-év hivatalos nagykövete, talán még Kocsis Zoltánnál is több helyre eljut majd a GYSEV tegnap leleplezett, immár második zeneszerző-köntösbe öltöztetett mozdonya, amely a Siemens-vonatokra jellemző szolmizálás helyett a II. magyar rapszódiával köszönti az utasokat.

A 2011-es Liszt-év tehát sínen van, felsorolhatatlanul gazdag teljes programkínálata pedig a jubileumi rendezvénysorozatnak szentelt http://www.liszt-2011.hu/ címen elérhető honlapon található meg.