Irén, Írisz

Baráti Kristóf nyerte a Paganini Hegedűversenyt

2010.10.26. 11:40

Programkereső

A magyar hegedűművész nyerte a VI. Paganini Nemzetközi Hegedűversenyt Moszkvában. A döntőt hétfőn este tartották, a zsűri éjjel hirdetett eredményt, a gálakoncertet és a díjátadót október 27-én tartják.
Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

A nyolctagú zsűri harmincöt induló közül hat versenyzőt juttatott a döntőbe: két oroszt, egy ukránt, két dél-koreait és Baráti Kristófot. Közülük a magyar muzsikus nyerte el az 50 ezer dollárral járó első díjat. Baráti Kristóf Paganini I. hegedűversenyét adta elő a döntőben a Moszkvai Szimfonikus Zenekar kíséretében.

A 2003-ban alapított moszkvai verseny október 19-én kezdődött. A nemzetközi zsűriben neves belga, japán, kanadai, amerikai és francia zenészek ültek. Az összegzés szerint a versenyanyag felölelte a hegedűirodalom legvirtuózabb műveit, köztük Vieuxtemps, Wieniawsky, Sarasate, Tartini és Brahms darabjait.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten zenész családban: édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora jelentős részét Venezuelában töltötte, ahol nyolc évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban Emil Friedman professzor irányításával folytatta. Tizenkét éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei.

Eduard Wulfson professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója 1996-ban fedezte fel Baráti Kristófot a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen. Kristóf a Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik. A fiatal hegedűművész 1997-ben a brüsszeli Erzsébet Királynő Nemzetközi Hegedűversenyen III. díjat és közönségdíjat kapott, az 1996-os párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen pedig második lett, továbbá egy évvel korábban megnyerte a Rodolfo Lipizer Nemzetközi Hegedűversenyt Goriziában.