Sándor, Ede

„Chopin Útlevelet” kapott Szilasi Alex

2010.10.27. 11:39

Programkereső

A zongoraművész lett a Chopin-év magyarországi nagykövete.

A magyar zongoraművésznek a Zenetudományi Intézet Bartók termében adta át az útlevelet Arkadiusz Bernasz, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. A lengyel elismeréssel azokat a művészeket jutalmazzák, akik jelentősen hozzájárulnak a chopini örökség külföldi népszerűsítéséhez.

Eddig mintegy száz hasonló okmányt állítottak ki a chopin bicentenárium alkalmából világszerte. A személyre szabott Chopin Útleveleket a Lengyel Értékpapír Nyomda Rt. és a Chopin 2010 Évfordulós Bizottság állította ki a jubileumi évre. A „Chopin Passport" hasonlít egy valódi útlevélre, mely tulajdonosának fényképével és Chopin fakszimile aláírásával kerül kiadásra. A dokumentum oldalait Chopin életéhez kötődő tájakat ábrázoló grafikák díszítik, ultraibolya fény alatt pedig vízjelként Chopin kézírása, levelek, jegyzetek részletei és egyéb ábrák válnak láthatóvá.

A Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott speciális okmányt kiadó bizottság vezetője, Waldemar Dabrowski, a Varsói Operaház főigazgatója szerint „ezzel az egyedi ajándékkal a kitüntetett személy elnyeri a művészetek szimbolikus állampolgárságát, az útlevél belépőként szolgál mindazon helyekre, ahol Chopint ismerik és szeretik."

Szilasi Alex
Szilasi Alex