Klaudia

170 éves a Nemzeti Conservatorium

2010.10.28. 17:21

Programkereső

A Zeneakadémia gyakorlóiskolája, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fennállásának 170. évfordulóját ünnepli október 29-én.
D061FDC6-45B1-4C7D-8AC7-9BC68E7393E4

A magyar zenei identitás megerősödésében, illetve az alsó- és középfokú zenei oktatás fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszó Nemzeti Zenede jogutódja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium idén ünnepli alapításának 170. évfordulóját. A jeles ünnep alkalmából október 29-én nagyszabású hangversenyt ad az intézmény énekkara, zenekara, jazz tanszaka, illetve fúvós zenekara mai és az egykori növendékek közreműködésével. 

A gálakoncerten többek között Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Malcolm Arnold dallamai is felcsendülnek. Az ünnep záróakkordját, a 20 magyar népdalt Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényli, aki a „Nemzeti Conservatoriumban" végezte tanulmányait. Az est háziasszonya Hűvösvölgyi Ildikó színművész, a Konzervatórium ének tanszakának egykori növendéke lesz. 

A Zenede 1840-ben nyitotta meg kapuit Liszt Ferenc segítségével, aki jótékonysági koncertjeinek bevételéből támogatta az iskola megszületését. Az előkészületi munkálatokban nagy szerepet játszott a Zenede első igazgatója, Mátray Gábor zenetudós és az a Bartay András, aki néhány évvel később az akkor új Nemzeti Színház első igazgatója lett - ő írta ki a Himnuszra és a Szózatra a pályázatot. Tanárai között találjuk többek között Erkel Ferencet és Huber Károlyt, Hubay Jenő édesapját. A Zenede 1867-ben vette fel a „Nemzeti" nevet. Fontos intézmény volt Pest-Buda polgárosodásának folyamatában, a magyar zenei identitás megerősödésében, az alsó és középfokú zenei oktatás fejlődésében. Az 1875-ben alapított Zeneakadémia előfutárának tekinthető.