György

Az Erkel-év születésnapi eseményei

2010.11.04. 13:12

Programkereső

Tudományos tanácskozással, több koncerttel, opera-előadással, emléktábla-avatással emlékeznek a Himnusz zeneszerzőjére, a magyar operajátszás megteremtőjére, a Filharmóniai Társaság Zenekarának alapítójára, a budapesti Zeneakadémia első igazgatójára, a 200 éve született Erkel Ferencre.

Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, és ugyanezzel a címmel tartanak nemzetközi tudományos tanácskozást is, amelyen angol, amerikai, német, román, horvát, ausztrál, szlovák, portugál és svájci zenetudósok témája Erkel kora, a nemzeti opera virágzásának időszaka Európában.

Csütörtökön délelőtt mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár új Erkel-honlapját, mivel a bibliotéka színházi és zeneműtárában értékes Erkel-dokumentumok találhatók. Délután a József Attila Művészeti Centrumban emlékkoncertet adnak, amelyen Ardó Mária és Csák József operaénekes lép fel, zongorán kísér Hegedűs Valér.

A néhány napja felavatott restaurált emlékmű után szombaton délután háromkor Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avatnak Gyulán, Erkel Ferenc szülőházában. Avatóbeszéddel készül Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. Öt órakor Az ismeretlen Erkel címmel ünnepi hangverseny várja a zenekedvelő közönséget a városháza dísztermében. A Budavári Önkormányzat, az Erkel Ferenc Társaság, Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is megemlékezést rendez november 7-én: délben koszorúznak a zeneszerző sírjánál a Fiumei úti temetőben, 15 órakor pedig emléktáblát avatnak a zeneszerző egykori budavári lakóházánál, az Úri utca 24. számú házon. 

Bánk bán - Magyar Állami Operaház
Bánk bán - Magyar Állami Operaház

November 7-én operafilmeket vetítenek Budakeszin az Erkel Művelődési Központban, két nappal később pedig a Fészek Művészklubban rekonstruálják A két pisztoly című népszínmű bemutatóját, az Óbudai Társaskör Opera (és) irodalom sorozatának témája a Hunyadi László lesz, Veszprémben pedig ünnepi hangversenyre kerül sor 10-én. 11-én a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában Erkel-estet rendeznek, a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a Magyar Állami Operaház
társulatának részvételével. A szólisták Rálik Szilvia, Pataki Adorján és Sándor Árpád lesznek, a hangversenyt Medveczky Ádám vezényli. 

A Magyar Televízió ünnepi műsorkínálata november 4-én kezdődik, tematikus napot tartanak november 7-én a Duna Televízióban, a születésnapon és előestéjén a Bánk bán ősváltozata kettős szereposztásban kerül színre a Magyar Állami Operaházban, koncertszerű előadásban. (A hónap további Bánk bánjai a Kerényi Imre rendezte előadások lesznek.) Az ős-Bánk bán megszólalása előtt a dalszínház földszinti előcsarnokában is Erkelre emlékező kiállítás nyílik. A komponista-karnagy pedig biztosan örülne annak, ha épp a születésnapján jelentkeznének a középiskolások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vetélkedőjére.