Béla

Liszt-programok Ausztriában

2010.11.04. 16:46

Programkereső

Burgenland tartománya koncertekkel, kiállításokkal, turisztikai csomagokkal készül a 2011-es Liszt-évre. A gazdag kínálat a Lisztománia címet viseli.

Az egész éven át futó koncertsorozatokat négy tömbbe rendezte Johannes és Eduard Kutrowatz, a Radingi Liszt Fesztivál intendánsai, akik egyébként a Nemzetközi Liszt Társaság alapítói is egyben. A kiváló zongoraművészek Lisztre mint "ősatyára" tekintenek, "akinek emlékét ápolni és őrizni kell, hogy a zeneszerző és művei ismét a legméltóbb helyre kerüljenek a koncertpódiumokon" - emelték ki a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysor január 27-én veszi kezdetét a Kurtowatz-fivérek estjével, majd márciusban, júniusban folytatódik és Liszt születésének hónapjában, októberben ér véget. Az év során elhangzó 140 mű tematikája is a négyes osztást követi: zongora-, zenekari-, énekdarabok és emlékkoncertek mentén halad majd a programfolyam. Olyan jeles előadók lépnek fel, mint Martin Haselböck és a Wiener Akademie zenekara, Leslie Howard és Daniel Barenboim zongoraművészek vagy Erőd Adrián bariton. Egy sorozat a sorozatban: egyedülálló módon Liszt összes zenekari műve elhangzik a The Sound of Weimar project keretében 2012-ig, az 1849-1860 közötti ősbemutatók előírásai alapján. A Gidon Kremer alapította Lockenhausi Kamarazenei Fesztivál is a liszti életművel fog foglalkozni, és mivel itt található a tartomány legnagyobb orgonája, 12 részes orgonasorozatot is terveznek. Zenetörténeti különlegességgel is készülnek az osztákok: az évfordulóra megjelenik Liszt egyetlen, fiatalkori operájának, a Don Sanche-nak kottája.

Johannesz és Eduard Kutrowatz
Johannesz és Eduard Kutrowatz

A koncertek méltó helyszíne lesz a Raidingban (régi nevén Doborjánban) felújított Liszt-ház, valamint a 2006-ban a ház mellé épített, 600 férőhelyes koncertterem. Az átlagos, évi négyezres látogatói szám jövőre valószínűleg meredeken emelkedni fog, mivel a koncertek mellé turisztikai csomagokat is ajánlanak borkóstolással, kirándulással, wellness hétvégével egybekötve. Liszt-bort és -snapszot is készítettek Burgenlandban a bicentenárium tiszteletére, de meg lehet kóstolni a zeneszerző legkedvesebb szivar- és konyakmárkáját is.

A zenei és kulináris csemegék mellett kiállításokra is sor kerül. Számos helyszínen, köztük a raidingi Liszt-házban, Unterfrauenhaid plébániatemplomában, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban és az eisenstadti Haydn-házban is Liszt életével és munkásságával foglalkoznak majd. A Burgenlandi Tartományi Képtárnak köszönhetően kortárs művészek alkottak a zeneszerző inspirálta műveket, amelyek először a Képtárban, majd Európa szerte láthatóak lesznek Vivát Liszt címmel. A Budapest Galériába 2011. március 18-án érkeznek és április 3-án utaznak tovább Bayreuthba, Weimarba, Londonba és Velencébe.

Lisztománia 2011
Lisztománia 2011

Helmut Bieler, a burgenlandi tartományi kulturális tanácsosa a mai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Ausztria és Magyarország közötti együttműködés a 2009-es Haydn-évhez hasonlóan kiválóan működik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Vivát Liszt kiállításhoz számos műkincset adott kölcsön a Magyar Nemzeti Múzeum. "Liszt igazi világpolgár volt, és büszkék vagyunk arra, hogy Ausztriában is tevékenykedett" - mondta a tanácsos. "A napszemüveges plakátokkal a fiatalokat szerettük volna megszólítani és kifejezni Liszt népszerűségét, ami abban az időben legalább akkora volt, mint a mai popsztrároké (Heinrich Heine nem véletenül jellemezte a Lisztománia szóval Liszt koncertjeit és azok hangulatát.). Célunk az, hogy Liszt életművén keresztül az európai kultúrát is megismertessük a világ minden tájáról ideérkező látogatókkal."