Konrád, Tivadar

15 éves a Budapest Clarinet Quartet

2010.11.08. 07:48

Programkereső

A december 4-i jubileumi koncert mellett aznap hangszerkiállítás, mesterkurzus és Bonbon Matiné is várja az ünneplőket a Festetics Palotában.

A Fon-Trade Music és az együttes közös, ingyenes rendezvényein délelőtt 9-től a Buffet-Crampon és a Vandoren cégek termékeit nézhetik meg közelebbről az érdeklődők, majd 9:30-tól Florent Héau tart mesterkurzust. 14:30-tól Megszólal a nád címmel Mikulás Bonbon Matinéra kerül sor a Budapest Clarinet Quartet részvételével, Lukácsházi Győző vezetésével. Az ünnepi koncert 16:30-tól veszi kezdetét a 15 éves együttes új, kortárs hanglemezének élő, vendégművészekkel közös koncertbemutatóján, néhány zenei csemegével fűszerezve.

Budapest Clarinet Quartet
Budapest Clarinet Quartet

A Budapest Clarinet Quartet azzal a céllal alakult, hogy a kamarazene e különleges formájával ismertesse meg a közönséget. Alapító tagjai: Szepesi János, Reé György, Mayer László és Pápai Ákos. Az együttes repertoárja a barokktól a 20. századig terjed, az eredeti művek mellett számos átiratot is játszanak. A klarinétok lágy, harmonikus és karakteres hangzását kihasználva egyedülálló hangzásvilág szólal meg koncertjeiken. A 2010-ben megjelent legújabb kortárs hanglemezükön főleg az együttes számára komponált műveket játszanak, melyeket most a közönségnek is szeretnének bemutatni.

Vásáry Tamás így jellemezte a kvartettet: „...a hallgatnivaló jellegzetessége, hogy rendkívül gazdag színekben, egyéni formai és zenei megoldásokban... (...) a fúvós kamarazene legszebb erényeivel ékeskednek, tömör, tiszta hangzásuk, kiváló zenei megoldásaik példaképpen állíthatók a műfaj iránt érdeklődő muzsikusok és zenebarátok figyelmébe..."