Márk

Liszt és Schumann: zongoraszimfóniák Mocsári Károllyal

2010.11.08. 12:00

Programkereső

Szimfónia zongorán? Ha igen, miért? Ha egy létező szimfónia átiratáról van szó, a válasz egyértelmű: a hangrögzítés és elektromos hanghordozók előtti időkben is szerették újra és újra meghallgatni a zenerajongók kedvenc alkotásaikat. És miután e zenerajongók szinte kötelező módon játszottak (sokan elég jól) zongorán, sorra születtek az otthoni muzsikálás célját szolgáló átiratok.

Mocsári Károly azonban két olyan zongoradarabot játszik november 15-én a Müpában, amelyek szimfonikus felépítésűek, pedig szerzőik zongorára komponálták őket. A 19. század számos egyéb forradalmi újítás mellett a zongora technikai megújulásának százada is. A kibővült hangterjedelmű, finomabban árnyalt dinamikára és hangzásra képes billentyűs hangszer lehetőségei nagyszerűen találkoztak a zeneszerzők elképzeléseivel. A cél a szimfonikus hangzás megteremtése volt, amelyet nemcsak a célt nevében foglaló Schumann-mű, de a grandiózus h-moll szonáta is remekül illusztrál.

Mocsári Károly
Mocsári Károly

Mocsári Károly 1985-ben diplomázott Budapesten. 1981-ben - 19 évesen - különdíjas volt a budapesti nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen. A következő, 1986-os versenynek ő lett a győztese. Megnyerte továbbá a londoni Terence Judd Alapítvány díjáért folyó versenyt és a Cziffra Alapítvány versenyét 1985-ben. 1982-ben Barcelonában, 1984-ben Montrealban, 1985-ben Fort Worthben a Van Cliburn versenyen, 1986-ban pedig a tel-avivi Rubinstein versenyen nyert díjakat.

www.mupa.hu