Konrád, Tivadar

Clemens Schuldt a legjobb Londonban

2010.11.10. 13:56

Programkereső

A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Karmesterképző Intézetének hallgatója a Donatella Flick Nemzetközi Karmesterverseny győztese.

A versenyre jelentkezők közül húsz karmestert hívtak meg Londonba. A háromnapos döntő második napjára már csak tízen maradtak, november 4-én pedig Schuldt, Ken-David Masur és Kristiina Poska vezényelhette a Londoni Szimfonikus Zenekart a Barbican Hallban. A Denevér-nyitány mellett Csajkovszkij Olasz capriccióját (op. 45), Kodály Galántai táncait, valamint a Trisztán és Izolda nyitányát és Izolda szerelmi halálát kellett dirigálniuk.

Clemens Schuldt
Clemens Schuldt

A végső győztes, Clemens Schuldt 1982-ben született Brémában. Hegedű szakon tanult Drezdában és Düsseldorfban, karmesteri tanulmányait 2008 óta Düsseldorfban, Bécsben és Weimarban folytatta. Jelenlegi mestere Nicolás Pasquet. 2007-ben vette át a düsseldorfi Schumann Camerata művészeti vezetését, és ugyanilyen pozícióban működik a Konrad Adenauer Alapítvány Zenekaránál. Vezényelte a Vesztfáliai Új Filharmóniát, a Spirit of Europe, illetve a Weilheimi Kamarazenekart, és idén lett a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának ösztöndíjasa. Schuldt a dicsőség mellett húszezer euróval lett gazdagabb, valamit két évig lehet a Londoni Szimfonikusok asszisztens karmestere, és dolgozhat együtt a zenekart vezető Valerij Gergijevvel, valamint olyan állandó vendégekkel, mint Daniel Harding vagy Michael Tilson Thomas.

A 35 év alatti karmesterek számára kétévente kiírt Donatella Flick Nemzetközi Karmesterversenyt 1990 óta rendezik meg, a szervezők 1996 óta működnek együtt a Londoni Szimfonikusokkal. A zsűri tagjai idén Martin Cotton, Mauro Bucarelli, Paul Daniel, Rachel Gough, Ötvös Gábor és Gennagyij Rozsgyesztvenszkij voltak. Az előző megmérettetéseken David Afkham - aki idén Salzburgban a Nestlé Young Conductors Award díjat kapta -, Michal Dworzynski, Fabien Gabel, Christoph Mangou, Pablo Gonzales, Francois -Xavier Roth, Paul Mann, Tommaso Placidi, Emmanuel Plasson, Timothy Lole és Andrew Constantine bizonyultak a legjobbnak.