Konrád

Orosz, török és litván hárfások győztek Szegeden

2010.11.16. 14:49

Programkereső

A három nyertes a világ minden tájáról érkezett és csaknem hatvan versenyző közül bizonyult a legjobbnak.
1F3C9E68-C3DB-4FA3-B8F3-98C95C22C1DB

Az Elisabeth Fontan-Binoche francia hárfaművész vezette zsűri a 13 év alatti kategóriában az orosz Anasztaszia Mihajlovszkajának, a 17 év alatti korcsoportban a szintén orosz Artyemij Izmajlovnak, a huszonegy esztendősök között a török Merve Kocabeylernek ítélte oda az első helyet. A harminc esztendő alatti kategóriában a litván Agne Keblyte győzött.

A hétfőn kezdődött verseny programján a szabadon választott művek mellett szerepeltek kötelező darabok is, melyek összeállításánál a szervezők törekedtek arra, hogy a fiatal muzsikusok megismerjék a 2000-ben elhunyt sokoldalú és termékeny Kossuth-díjas zeneszerző, Farkas Ferenc alkotásait is.

A gyerekek a hárfatanulást egészen fiatalon, már öt-hatéves korban elkezdhetik, számukra apró, egyszerűsített, pedál nélküli hangszereket készítenek. A verseny indulói között is voltak már ügyes és jól felkészült nyolcéves diákok.

A művészeti seregszemle megrendezését az tette lehetővé, hogy egy francia hangszergyártó cég a kezdeményezés mellé állt és számos hárfát szállított a Tisza-parti városba, melyen a versenyzők gyakorolhattak és bemutathatták produkcióikat. A verseny pénzdíjait is a vállalkozás ajánlotta föl.