Konrád

Decemberben nyílik a pécsi Kodály Központ

2010.11.17. 16:27

Programkereső

17-én és 18-án tartják a nyitóhangversenyeket, de már 9-én nyilvános koncertet tart Maxim Vengerov és Ránki Dezső.
Ránki Dezső
Ránki Dezső

A pécsi muzsika új fellegváraként emlegetett koncertterem akusztikáját dán akusztikusok is bevizsgálták. Anders Christian Gade dán mérnök a pécsi terveket lefuttatva egy számítógépes programon, csak csupán apró módosításokat javasolt a ház kivitelezése során, így az eredeti tervekhez képest is csak kisebb változtatásokra volt szükség - például a burkolóanyagok tekintetében. Anders Christian Gade több éven keresztül gyűjtötte a világban legjobbnak ítélt száz koncertterem technikai paramétereit, a színpad anyagától kezdve a székek minőségén át az adott helyszín légköbméteréig.

De nem csak számítások alapján mondható, hogy a terem adottságai igen jók. A Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt szerint „az együttes első próbái és a hangtechnikai mérések eddigi eredményei alapján túlzás nélkül mondhatom, hogy a kontinens egyik legjobb hangzású koncertterméről van szó". A magyar akusztikai tervező, Kotschy András nemzetközi színvonalúnak nevezte a hangversenytermet, aki kollégáival ezekben a napokban végzi az 54 méter hosszú, 24 méter széles, 20 méter magas helyiség hangtechnikai méréseit. A zenekar helyén felállított hangszórókból mérőjelet sugároznak, melyeket a falait tekintve égerfalemezekkel burkolt terem különböző pontjain elhelyezett mikrofonok érzékelnek.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében mintegy 6 milliárd forintból épülő, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kap.