Konrád, Tivadar

A Kodály Központ 2012-re lehet optimális helyszín?

2010.11.18. 11:29

Programkereső

Az Új Dunántúli Napló csütörtöki száma szerint igen, de a fenntartáshoz szükség van állami támogatásra is.
Kodály Zoltán
Kodály Zoltán

Kétszáz esemény szükséges az épület gazdaságos működtetéséhez, amely számot várhatóan 2012-re tudnák elérni - állítják a szakemberek. Bozóky Anita, a működtető társaság vezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy a jövő évi naptár fele már betelt. A Pannon Filharmonikusok 51 hangversenyt terveznek jövőre, de a Pécsi Kulturális Központ is szervez 28 kultúrestet, ezen felül tíz konferencia megtartásáról tárgyalnak.

A koncertterem bérleti díja piaci alapon alkalmanként 800 ezer és egymillió forint plusz áfa között mozog, európai uniós kötelezettségű programok esetében pedig félmillió forint plusz áfa. A fenntartók az első évben 45-65 millió forint piaci bevétellel kalkulálnak. Ruzsa Csaba, a Művészeti Marketing Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint mintegy 400 millió forintos éves központi támogatás elengedhetetlenül szükséges a koncerttermi funkciók fenntartásához. Pécsi országgyűlési képviselők éppen ezért 400 millió forintos támogatási igényt nyújtottak be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz.

Ahogy arról a Fidelio.hu is beszámolt, a Kodály Központban már december 9-én tartanak koncertet, a hivatalos megnyitóra 17-18-án kerül sor.